Convocat el Premi BBVA Sant Joan 2020

Poden presentar-s'hi originals fins al 14 de febrer i està obert a les diferents modalitats de prosa literària i a tots els autors que escriuen en català. El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes i el guanyador rebrà 35.000 euros.

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, que el 2020 arriba a la quarantena edició. El guardó, que té per objectiu fomentar l’escriptura i la lectura en català, és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia o diari, entre d'altres), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor. El termini de presentació d’originals es clourà divendres 14 de febrer de 2020.

Bases de la convocatòria

Sobre el premi
La nòmina d'escriptors que han rebut el guardó és una prova del paper que ha jugat el Premi en la literatura catalana moderna, i de la influència que ha tingut en la projecció d'autors que, de vegades, amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Entre els darrers guardonats hi ha noms com el de Gemma Lienas, Rafael Vallbona, Carme Riera, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells, Najat El Hachmi, Àlvar Caixal o Melcior Comes. La darrera edició va quedar deserta tot i que el jurat va reconèixer els mèrits d'algunes de les obres presentades. El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït el 1981 per l’Obra Social de Caixa Sabadell. Ara la Fundació Antigues Caixes Catalanes impulsa i dona continuïtat al premi mantenint viva la finalitat que el va inspirar, fomentar la lectura i l’escriptura en català. Com cada any, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana col·labora en la difusió del premi.

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat "Avui també és Sant Joan", promoguda per la FACC, amb el suport de BBVA, i que enguany ha arribat a la sisena edició. Es tracta d'acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de
les Biblioteques Públiques, amb converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.