Francesc Mompó i Mercè Climent protagonitzen el Diàlegs a tres

Una nova sessió del Diàlegs a tres, cicle organitzat per l'AELC, es va fer el dimecres 27 d'octubre a les 20.00 hores. En el cicle Diàlegs a tres dos escriptors conversen entre ells i amb un tercer interlocutor, el públic. Els dos autors protagonistes d'aquesta sessió van ser Francesc Mompó Mercè Climent.

La trobada va girar entorn de la creació literària dels dos autors convidats. Tot atenent que acaben de guanyar el premi de literatura eròtica La Vall d’Albaida d’enguany per la novel·la Somiant amb Aleixa, diverses de les qüestions que el públic assistent va fer anaren en direcció a la redacció conjunta d’un mateix original. Segons els autors, la idea parteix d'una idea que Climent va compartir amb Mompó, entorn de la persistència d'alguns somnis que arriben a alterar la vida quotidiana per la intensitat d'emocions que provoquen i que van
ser la base del relat. El diàleg va créixer a partir de la presentació que Lluís Alpera, membre de l’Associació, va fer dels dos escriptors, tot destacant el seu treball recent sobre literatura eròtica. Alpera, que també va treballar aquesta temàtica des de la poesia, va incitar al públic assistent, una trentena, al seu desenvolupament com a creadors però també com a lectors.

Després de la lectura de diversos fragments literaris de caràcter eròtic, Climent i Mompó van explicar la seua concepció d'erotisme i pornografia, o l'absència clara de diferències objectives entre ambdós termes. També van parlar dels seus referents com a escriptors, tot explicant els seus orígens personals, com a autors que han treballat gèneres com el de la novel·la juvenil. Tots dos destacaren, quant a la concreció de la literatura eròtica al País Valencià, amb el mestratge de la poesia de Vicent Andrés Estellés.

La conversa entre el públic i els autors va allargar-se fins uns vuitanta minuts, després de diverses interpel·lacions del públic per aprofundir en els reptes de la redacció compartida a quatre mans, tal com Climent i Mompó havien explicat en l’inici de la primera sessió d’aquest curs de Diàlegs a tres a Alacant.

 
Francesc Mompó, Mercè Climent i Lluís Alpera.

Francesc Mompó i Valls
(l’Olleria Vall d’Albaida), és graduat en Psicologia i  llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació. Exerceix de professor de secundària. Fruit de la seva tasca docent ha estat la participació com a coautor de llibres de text orientats a l’ESO. A banda de la docència col·labora amb revistes i actes cívicoculturals: articles de crítica literària a la revista Arana; llibres col•lectius d’homenatge a Vicent Andrés Estellés, Joan Brossa, Joan Valls i Jordà publicats per la Forest d’Arana o poemes publicats en diverses revistes del país com ara Tendur o On brama la tonyina. Ha participat en diversos actes arreu del país: en les tertúlies poètiques de la Forest d’Arana; en recitals poètics organitzat per l’AELC dintre dels Premis Octubre a Ca Revolta (València), o en actes organitzats pel col·lectiu l’Olla, entre d'altres. Una de les seues novel·les, Camí d’amor, ha estat presentada a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada. Entre les seves obres destaca el poemari Viàtic marí, amb què guanyà el premi la Forest d’Arana (1994) o la trilogia que componen els títols Els ulls del llac, L’ull de Zeus i Terra de déus. Les novel·les L’Elegit, Els greixets, Amable i Uendos són altres de les seues obres més reeixides.

Mercè Climent és nascuda a Alcoi el 1981. Ha estudiat la carrera d’Enginyer Agrònom a València i està acabant la de Filologia Catalana. Ha guanyat el Premi Bancaixa-Universitat de València d'Escriptura de Creació 2010 en la modalitat de Narrativa Breu per la seva obra Temps d'oliva. Climent és una escriptora novell però que ja ha aconseguit diversos premis de narrativa curta i de novel·la.

Tots dos han guanyat conjuntament el Premi de Literatura Eròtica la Vall d'Albaida aquest 2010 per la novel·la Somniant amb Aleixa i també han estat guardonats enguany ex aequo amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la categoria de Difusió pels seus blogs Uendos, greixets i maremortes (Francesc Mompó) i Els primers gestos del verd (Mercè Climent).

Les sessions del Diàlegs a tres es fan a l'FNAC Bulevar. Av. de l'Estació, 5-7, Alacant, i va presentar l'acte Lluís Alpera.