Justícia per a Bielorússia

Els drets de gairebé 600 artistes bielorussos (escriptors, traductors, llibreters, editors i músics, entre d'altres) han estat vulnerats des de l'agost de 2020. Aljaksand Lukašenka ha declarat la guerra al sector cultural independent, tal com demostra l'informe del PEN Bielorús.

Parlem de censura, manca de llibertat d'expressió, de reunió i fins i tot de tortura. L'informe del PEN, així com un llistat de noms de l'European Writers' Council (EWC), amb detalls de detencions arbitràries i violació dels drets humans, ofereix una visió depriment de la situació. Una repressió com aquesta no té precedents en la història recent de Bielorússia.

En aquest context, la líder de l'oposició Sviatlana Tsikhanouskaya ha decretat el Dia de la Solidaritat Internacional amb Bielorússia aquest 7 de febrer de 2021. La iniciativa compta amb 46 associacions d'autors i 35 de traductors de 34 països, amb més de 170.000 membres, que demanen reaccionar als Ministres de Cultura d'Europa.

L'European Writers ’Council (EWC) i l'European Council of Literary Translators’ Associations (CEATL) exigeixen mesures diplomàtiques urgents per acabar amb la violència i la repressió contra escriptors, traductors i l’escena cultural independent de Bielorússia. La Unió Europea no pot mantenir-se alerta i observar aquestes estratègies per silenciar la paraula lliure. Aquesta situació demana solidaritat per part de tots els ministres de Cultura. Per a més informació, es pot llegir en anglès la declaració de l'EWC i CEATL aquí

L'AELC ja va informar i condemnar a la tardor la repressió que estaven patint els autors bielorussos en aquesta notícia.