Marc Granell rep el Premi Jaume Fuster a València

Divendres 4 de juny va tenir lloc a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània el lliurament del XXI Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. El col·lectiu d'autors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va reconèixer la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís del poeta Marc Granell.

L'homenatge va començar a les 19.30 h amb una cinquantena de persones reunides a la sala d'actes. Teresa Pascual, la vicepresidenta de l'AELC pel País Valencià, va obrir la vetllada amb unes paraules abans de donar pas a la glossa de Maria Josep Escrivà. Després, Àfrica Ramírez Olmos, presidenta de l'Associació d'Editorials del País Valencià, i els poetes Begonya Pozo, Vicent Berenguer, Joan Navarro, Eduard Marco i Jose Luís Falcó van fer una lectura de versos de Marc Granell. Bel Olid, presidenta de l'AELC, també va dedicar-li unes paraules i va lliurar al poeta la ploma i el diploma. Finalment, Marc Granell va voler agrair el premi recordant com va començar a escriure en català, la importància de l'amistat més enllà de la professió i la il·lusió de rebre un premi que es decideix entre tots els companys d'ofici.

Recupera l'acte en fotografies

El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva  obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut  abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.

Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar filosofia i filologia i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Des de llavors, ha publicat nombrosos poemaris, com Llarg camí llarg (1977, Premi Vicent Andrés Estellés), Materials per a una mort meditada (1980, Premi Ausiàs March) o Exercici per a una veu (1981). La seva poesia es troba reunida a Poesia completa (1976-2016), publicada per la Institució Alfons el Magnànim. També s’ha dedicat a la poesia per a infants i a la crítica literària. Ha dirigit nombroses col·leccions poètiques, com "Gregal Poesia", que suposa un gir fonamental per al futur de l'edició d'aquest gènere al País Valencià. Ha estat traduït a diverses llengües i ell mateix ha fet versions d'escriptors europeus.

Fotografia de portada: Prats i Camps / Octubre CCC.