El programa Lletres i Memòria comença una nova etapa

La iniciativa de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana comença una nova etapa amb més entitat pròpia, més difusió i un web específic. Des de 2010, quan es va estrenar el projecte, el fons d'entrevistes es podia trobar a la pàgina web de Memoro.

Consulta la nova pàgina

Lletres i Memòria és un programa impulsat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) amb la col·laboració del portal digital Memoro. El banc de la Memòria. És una iniciativa que recull entrevistes en format vídeo amb autors de l'AELC que tenen més de 70 anys. El seu principal objectiu és recollir els records i vivències d'aquests escriptors i traductors, i també fer-ne difusió per tal d'homenatjar-los i reconèixer la seva aportació a la literatura catalana i universal.

El projecte va néixer l'any 2010, i des de llavors hi han participat prop de 250 creadors en llengua catalana, de cadascun dels quals es pot trobar una breu presentació escrita i una hora d'entrevista dividida en diferents peces curtes per etapes i temàtiques. Ara, aprofitant la creació d'aquest lloc web específic, també es milloraran les condicions tècniques de l'enregistrament i s'intensificaran tant el nombre d'enregistraments anuals com la difusió de les entrevistes, tant a la secció "Els records de..." al web de l'AELC com a les xarxes socials de l'entitat.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ofereix als seus associats el servei de preservar els seus records literaris a través d'aquest projecte alhora que els dona a conèixer. A més, el format audiovisual permet conservar també aspectes com l'oralitat, escoltant els escriptors, i el seu context, ja que normalment les entrevistes s'enregistren a casa o en un entorn especial per als protagonistes.

Memoro és un projecte internacional sense ànim de lucre nascut a Itàlia l'any 2008. Funciona com un arxiu a través de la recollida de records en forma d'àudio i vídeo de persones grans.

Com funciona la nova pàgina
El projecte de Lletres i Memòria es podrà visitar a partir d'ara a lletresimemoria.org, un web estructurat en tres parts. L'apartat d'autors permet consultar els escriptors que han estat entrevistats, tots els seus vídeos, una fotografia i un breu perfil biogràfic; la pàgina dedicada a records recull els vídeos per temes i també hi ha una pàgina amb la descripció del projecte. A més a més, hi ha dos cercadors, un d'autors, on es pot buscar per nom o cognom, i un de records, on es poden buscar paraules, per facilitar les visites.