Parlem d'Àngel Guimerà

S'estrena un nou capítol de Parlem de literatura? dedicat a la figura d'Àngel Guimerà amb motiu de l'any Guimerà. Una conversa entre Ramon Bacardit, Neus Oliveras i Àngels Santacana que repassa la trajectòria vital d'Àngel Guimerà, les diferents etapes literàries, la importància de la casa museu com a element de memòria i la reivindicació i vigència de l'autor.

Escolta l'episodi a Ivoox o Spotify (33 minuts)

L’any 2024 se celebra la commemoració del centenari de la mort d'Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924). Per col·laborar amb aquesta efemèride, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha enregistrat una conversa amb tres especialistes. 

Ramon Bacardit és comissari de l'Any Àngel Guimerà, doctor en Filologia Catalana i ha estat professor de secundària de llengua i literatura catalanes. 
Neus Oliveras ha escrit llibres com Petita història d’Àngel Guimerà (1993) i He mort el llop! Introducció a l’obra de Guimerà (1995). També és autora, amb Àngels Santacana, de Cartes: els Guimerà al Portal del Pardo, a La Casa del Portal del Pardo, 500 anys 1518-2018 (2018).
Àngels Santacana és tècnica de la Regidoria de Cultura, coordinadora dels Museus del Vendrell i directora del Museu Àngel Guimerà.

Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924) fou dramaturg i poeta. Comença la carrera literària amb la poesia, és proclamat Mestre en Gai Saber (1877) i presideix els Jocs Florals de Barcelona (1889). La seva primera tragèdia en vers, Gal·la Placídia (1879), se situa dins la tradició del romanticisme històric. Amb Mar i cel (1888) obté un èxit sense precedents: l'obra és traduïda a vuit idiomes, i inicia la projecció internacional de l'autor. Inaugura, doncs, la seva etapa de plenitud, que s'estén fins al 1900. Estrena les seves obres més representatives: Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900), repetidament portades al cinema, i que recullen amb trets realistes la vida de la Catalunya coetània. El 1889 és elegit president de la Lliga de Catalunya; els seus discursos polítics, pronunciats arreu del país, són recollits en el volum Cants a la pàtria (1906). El 1909, rep un multitudinari homenatge popular. És, a més, membre numerari (1911) de l'Institut d'Estudis Catalans.

Visita a la Casa Museu Àngel Guimerà
L'AELC proposa una activitat a la casa museu durant el matí de dissabte 1 de juny. Es tracta de la primera activitat d'Obrim parèntesi, un cicle de trobades literàries al Principat, Andorra i la Catalunya Nord. Serà un espai de conversa per als autors en llengua catalana en formats diversos que tindran la literatura com a eix central. Durant la tardor, el cicle també acollirà actes en ciutats com Sant Adrià del Besòs, Girona, Lleida, Sabadell, Vic o Tarragona.

La visita a la Casa Museu Àngel Guimerà anirà a càrrec de Neus Oliveras i Àngels Santacana. El recorregut es podrà fer de 10 a 12 h (grup 1) o de 12 a 14 h (grup 2). L'acte és gratuït i obert a socis de l'AELC, que poden venir amb un acompanyant. Cal inscriure-s'hi prèviament a aelc@escriptors.cat indicant la preferència horària.

Fotografia: Àngel Guimerà al balcó del Mediterrani © Casa Museu Àngel Guimerà.