Vicenç Llorca guanya el IX Premi Manel Garcia Grau de Poesia

El poemari La llum mirada, de l'escriptor Vicenç Llorca, ha resultat el guanyador de la novena edició del premi Manel Garcia Grau de poesia. Es tracta d'un reconeixement que atorga la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i l'editorial Perifèric amb la finalitat d’impulsar el conreu de la poesia i recordar la figura del poeta Manel Garcia Grau.

El premi ha estat concedit per unanimitat i el jurat n'ha valorat la puresa i les imatges poètiques amb un tracte i una mirada cap a la vida col·lectiva i individual.

Vicenç Llorca (Barcelona, 1965) és llicenciat en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana) i Catedràtic de llengua i literatura catalanes. Amb una trentena de llibres publicats, s’ha dedicat sobretot a la poesia, l’assaig i la novel·la. Com a poeta ha escrit La Pèrdua (1987), Places de Mans (1989), L'Amic Desert (1992), Atles d'Aigua (1995), Cel subtil (1999), Paraula del món. Antologia 1983-2003 (2004), Ciutats del vers (2005), De les criatures més belles (2006) i L'últim nord (2008) i ha reunit la seva obra a Les places d'Ulisses. Poesia reunida 1984-2009 (2010). Ha rebut diversos premis com, per exemple, l'Ausiàs March de Gandia o l'Estellès de Burjassot. Ha traduït al català autors com Carson McCullers, Bernardo Atxaga i Jean Cocteau. Col·laborado habitualment a la premsa i als mitjans de comunicació.
És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), n'ha estat secretari i també ha estat membre de la junta directiva de l’European Writers’ Council.

El Premi Manel Garcia Grau de Poesia, que convoca la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'editorial Perifèric, pretén honrar la memòria de l'escriptor, activista i professor de Filologia de la Universitat Jaume I, qui va morir en 2006 en plena maduresa creativa. Poeta i narrador, Garcia Grau és una de les figures principals de la literatura valenciana de les últimes dècades. Va destacar sobretot com a poeta i la seua obra està present en nombroses antologies. En el seu currículum, a més, figuren premis com els Octubre, l’Englantina d'Or dels Jocs Florals de Barcelona o Ciutat de València, tots ells de poesia. Pots consultar aquí la cronologia de premiats i més informació sobre el certamen.

Fotografia: La Font del Cargol (2019).