Marc Granell, XXI Premi Jaume Fuster

El col·lectiu d'escriptors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha reconegut amb els seus vots la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís del poeta Marc Granell.

L’AELC fa públic aquest matí el guanyador del Premi Jaume Fuster avui a través d’una notícia, tenint en compte que les circumstàncies no han permès a l’entitat fer la roda de premsa habitual a la seu de l’AELC. L’acte de lliurament està previst per al divendres 4 de juny a les 19.30 h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània. L’Associació publicarà els detalls de l’acte ben aviat.

La presidenta de l’Associació, Bel Olid, va comunicar personalment al guanyador la notícia fa pocs dies per telèfon. Marc Granell va estar-ne molt satisfet i emocionat i va destacar que és un goig rebre el guardó perquè el donen els companys d'ofici.

El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva  obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut  abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.

Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens i Narcís Comadira, del qual se n’acaba de publicar el retrat que l’AELC encarrega sobre el guanyador del premi cada any. L’Associació també editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció «Retrats», dedicat a Marc Granell.

Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar filosofia i filologia i va participar activament en l'esclat cultural i literari dels anys 70 a València. Des de llavors, ha publicat nombrosos poemaris, com Llarg camí llarg (1977, Premi Vicent Andrés Estellés), Materials per a una mort meditada (1980, Premi Ausiàs March) o Exercici per a una veu (1981). La seva poesia es troba reunida a Poesia completa (1976-2016), publicada per la Institució Alfons el Magnànim. També s’ha dedicat a la poesia per a infants i a la crítica literària. Ha dirigit nombroses col·leccions poètiques, com "Gregal Poesia", que suposa un gir fonamental per al futur de l'edició d'aquest gènere al País Valencià. Ha estat traduït a diverses llengües i ell mateix ha fet versions d'escriptors europeus.

És soci de l’AELC i acaba de rebre el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. Més informació sobre la trajectòria de l’autor.

Fotografia de portada: Prats i Camps / Octubre CCC.