València a Estellés

Ahir, dimarts 22 de setembre, es va celebrar l'homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés que s'organitza cada setembre. Aquest any, marcat per les recomanacions sanitàries, la trobada es va celebrar a València amb una lectura de poemes i una connexió en directe amb Barcelona, Brussel·les i Palma, que van seguir el tradicional homenatge virtualment.

La Festa Estellés també se celebra a Sant Vicent del Raspeig, així com en d'altres localitats d'arreu dels Països Catalans. L'acte central va ser a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València i es va poder veure en directe al canal de Facebook d'Acció Cultural del País Valencià. L'aforament de l'espai va quedar complet i una cinquantena de persones van seguir la vetllada virtualment.

La connexió va permetre llegir a quatre bandes el poema "Assumiràs la veu d'un poble". A València van participar-hi Carmina Andrés, filla del poeta; Toni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià; Tonetxo Pardiñas, de Societat Coral El Micalet; Pura Peris, vocal de l'AELC; Alexandra Usó, d'Escola Valenciana; i Josep Martínez, de Ca Revolta. Des de Brussel·les van llegir versos Meritxell Serret, Consellera d'Agricultura a l'exili i delegada del Govern davant la UE, i Lluís Puig, Conseller de Cultura a l'exili. A Barcelona hi van participar Roser Sebastià, d'Òmnium Cultural, i Bel Olid i Anna Pantinat, presidenta de l'AELC i vocal de l'AELC respectivament. I a Palma ho va fer Josep de Luís, d'Obra Cultural Balear. Roser Sebastià, d'Òmnium Cultural, també va posar veu a una carta que Jordi Cuixart, el president de l'entitat, va escriure per a l'ocasió.

Els Sopars Estellés són una trobada que s'organitza cada any per recordar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés. La proposta s'inspira en els Burns supper (festa on els escocesos recorden el poeta Robert Burns), i combinen poesia i gastronomia en un ambient festiu i popular, el marc més adient per recordar el poeta de Burjassot. Des de l'any 2010, diverses poblacions tant al País Valencià com al Principat o les Illes Balears celebren al llarg del mes de setembre les seves trobades d'homenatge al poeta.

El poeta
Vicent Andrés Estellés (Burjassot, l'Horta, 1924 - València, 1993) va ser poeta i periodista. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, és també recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià, del segle XV fins a l'actualitat, és a dir, des de l'època d'Ausiàs March i Roís de Corella.

Cartell
Clica damunt la imatge per ampliar-la.