XXIX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

Vicent Usó, Ramon Ramon, Àngels Gregori, Maribel Bayona, Anna Boluda i Ximo Cerdà són els guardonats amb els XXIX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, que reconeixen les millors obres publicades durant el 2018. Miquel Gil ha estat reconegut amb el Premi Difusió de la literatura que atorga la Junta Directiva de l'AELC al País Valencià.

El passat divendres 14 de juny l’Octubre Centre de Cultura Contemporània va acollir l’acte de lliurament dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians que atorga l’AELC. Enguany, el premi de narrativa ha estat per a l’obra de Vicent Usó El paradís a les fosques (Bromera). En la modalitat d’assaig el guardó ha estat per a Ramon Ramon, pel dietari Llum a latzucac (Bromera). El premi de poesia ha estat per a l’obra d’Àngels Gregori Quan els grans arbres cauen (Bromera). La millor obra de teatre de l'any 2018 ha estat per a Maribel Bayona amb Lorquestra del silenci (Generalitat Valenciana). El premi en la modalitat de literatura juvenil ha estat per a Anna Boluda, amb la novel·la Res a amagar (Tabarca). I el premi de literatura infantil ha estat per a l’obra de Ximo Cerdà Un mocador de pirata (Bromera). A més a més, la Junta de l'AELC al País Valencià ha decidit atorgar el Premi de Difusió al músic i cantant Miquel Gil.

Guanyadors Premis Crítica
Guanyadors dels premis de la XXIX edició i autoritats. D'esquerra a dreta, Àngels Gregori, Vicent Usó, Ximo Cerdà, Carmen Amoraga, Gemma Pasqual, Joan Francesc Mira, Enric Morera, Àngels Moreno, Miquel Gil, Maribel Bayona, Anna Boluda i Ramon Ramon. Àlbum complet

Durant la celebració dels Premis de la Crítica és tradicional que s'homenatgi una figura destacada de la literatura catalana feta al País Valencià. Enguany l’escriptora que ha rebut aquest reconeixement ha estat Àngels Moreno Vercher (Gandia, 1939), autora, entre d’altres obres, de les novel·les Malson (Premi Ciutat d’Alzira), Secrets inconfessables (Premi Alfons el Magnànim) o Cantar i plorar. Vicent Borràs va fer la laudatio de l’escriptora homenatjada i Joaquina Barba va presentar l’acte. A més a més, i com a fi de festa, es va fer un tast musical del grup Carraixet. Entre d’altres representants institucionals, hi van assistir la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el president de les Corts, Enric Morera.

Com en cada edició, un jurat format per escriptores i escriptors que no hagin publicat res durant l’any anterior ha escollit la millor obra entre les diverses categories: narrativa, assaig, poesia, teatre, literatura infantil i literatura juvenil. Enguany el jurat ha estat format per Silvestre Vilaplana, Hèctor Serra, Pere Císcar i Maria Dolors Pellicer en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil; i per Gemma Miralles, Salvador Company, Xavier Aliaga i Adolf Piquer en les categories de narrativa, assaig i teatre.

Consulta tots els detalls i la cronologia dels premiats.

Àngels Moreno
Gemma Pasqual, vicepresidenta de l'AELC al País Valencià, amb l'escriptora homenatjada, Àngels Moreno Vercher. Àlbum complet