Premi BBVA Sant Joan 2018 - fins al 16 de febrer!

Catalan
1 de febrer del 2018

Acaba de convocar-se el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, un dels premis més ben proveïts econòmicament de la literatura catalana. El termini per a presentar-hi originals acaba el dia 16 de febrer de 2018. En aquesta trenta-vuitena edició l'autor o autora afortunat rebrà 35.000 euros, un import que és a banda dels drets d'autor i exempt d'impostos.
 
Tot i que en les darreres vint edicions sempre hagi guanyat una novel·la, la convocatòria és oberta a obres de prosa literària en qualsevol format –novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, dietari, etc.–, originals i inèdites, escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat i el lloc de residència del participant. En la present edició el jurat és constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, que actua com a secretari.
 
El guanyador o guanyadora del premi es coneixerà en un acte que se celebrarà a mitjan juny del 2018 al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.
 
Com cada any, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana col·labora amb la Fundació en la difusió d'aquesta convocatòria.
 
Cliqueu a sobre la imatge per a descarregar-ne les bases.

–El Premi BBVA Sant Joan
La nòmina d'escriptors que han rebut el guardó és una prova del paper que ha jugat el Premi en la literatura catalana moderna, i de la influència que ha tingut en la projecció d'autors que, de vegades, amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Entre els darrers guanyadors del Premi podem trobar noms com Valentí Puig, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín, Ada Castells, Najat El Hachmi, Àlvar Caixal o Carme Riera, entre altres.

El foment de la lectura i de l'escriptura en català és un dels principals objectius que van inspirar aquest guardó, que l'Obra Social de Caixa Sabadell va crear el 1981, i que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA han donat continuïtat en les darreres edicions.

Tot i que en les seves primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, a partir de l'any 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària, com ara narracions, relats de viatges, memòries, biografies i dietaris.

Això l'ha convertit en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació que estan oberts a la diversitat d'expressions literàries.

–Premi BBVA Sant Joan 2017–
El guanyador del 37è Premi BBVA Sant Joan va ser l'escriptor Rafael Vallbona, amb La casa de la frontera, una novel·la coral que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i la postguerra, fins a l'auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí, a través de la història de la família Grau i el seu establiment fronterer al barri de la duana de Puigcerdà. [Més informació]
 

–Altres accions de foment de la literatura catalana–
A més de la convocatòria del premi, l'entitat convocant també aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat «Avui també és Sant Joan», que enguany arriba a la cinquena edició.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora: per mitjà de converses entre els escriptors guardonats amb aquest premi i psicòlegs experts, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX participen a les activitats que anualment s’organitzen dins La Setmana del Llibre en Català. En la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2017, i es va facilitar l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.
Categoria