Anàlisi del mercat editorial espanyol: El sector recupera terreny

Catalan
21 de juliol de 2016

La facturació del sector editorial espanyol s'incrementa un 2,8%, impulsada pel llibre de text i el literari.

 

Es confirma el canvi de tendència que s'apuntava lleugerament el 2014, quan la facturació va créixer, per primera vegada des de l'inici de la crisi, un 0,6%.

 

El 2015 la indústria editorial espanyola va facturar un 2,8% més respecte al 2014. Així ho confirma l'anàlisi del mercat editorial espanyol, que realitza anualment la «Federación de Gremios de Editores de España». Aquesta millora se sosté bàsicament per l'increment de vendes dels llibres destinats a l'ensenyament, llibre de text no universitari, llibres científics, tècnics i universitaris. El llibre de text no universitari, que va créixer un 12%, és, amb diferència, el sector amb més pes de tota la indústria: amb 839 milions d'euros de facturació el 2015, suposa el 37% del total de la facturació de la indústria editorial espanyola. L'increment de vendes del llibre de text no universitari s'explica, en part, per l'entrada en vigor de la LOMQE en els cursos parells de Primària, i en els senars de Secundària i Batxillerat.

En menor grau també hi ha ajudat l'augment de vendes de novel·les, un +8,8% respecte al 2014, el 17,7% del total de la facturació.

Les empreses editorials es concentren a Barcelona (49,5%) i a Madrid (43,4%), que sumen el 92,9%. Els grans grups editorials s'emporten el 39,5% de la facturació, i la resta es reparteix entre les editorials grans (22%), mitjanes (25,9%) i petites (12,6%).


Tot i les dades positives, el global de la facturació és molt lluny dels números del sector ara fa gairebé una dècada, si tenim en compte la caiguda acumulada de 1.000 milions d'euros en la facturació entre 2008 i 2013. Aquest gràfic ho mostra (FONT: FGEE):

 

 

Després de perdre un terç de la facturació en els anys de crisi, les dades indiquen que el sector editorial comença a regular-se i a recuperar part del terreny perdut. Tot i així, segueix havent-hi dades i situacions preocupants: la disminució de la tirada dels llibres, la necessitat imperiosa de posar en marxa un pla de foment del llibre i la lectura (veg. dades dels hàbits de lectura a «El sector del libro en España 2013-2015»), la nefasta llei de propietat intel·lectual i la manca de voluntat política per posar fre a la pirateria (veg. Observatorio de la piratería 2015).

 

La novel·la fa créixer el llibre literari
Per primera vegada des de l'inici de la crisi, les dades de venda de novel·les van ser, el 2015, positives en comparació amb els anys precedents. El 2015 la indústria va facturar 400 milions d'euros per la venda de novel·les, un creixement del 8,8% respecte al 2014. De les dades de 2015 també destaca l'apogeu de la novel·la negra (+54,6%) i de la novel·la eròtica (+125%).

En canvi, per primera vegada des que la Federació de Gremis elabora aquest estudi, la facturació de llibres de literatura infantil i juvenil va baixar, un 5,3%, fins als 259 milions, quan tradicionalment havia estat el gènere que contrarestava, amb la seva potència, la caiguda generalitzada en la venda de llibres de literatura.

La poesia i el teatre (posades en un mateix sac a les estadístiques) van créixer un 2,6%, tot i que ni de bon tros recuperen el terreny que van perdre el 2014, quan van descendir gairebé un 20%.

El còmic continua el seu particular camí, i per tercer any consecutiu presenta estadístiques positives, amb un augment del 3,2% respecte al 2014, tot i que de mitjana els preus s'hagin reduït 1,12 euros per exemplar.

El llibre digital segueix establint-se a poc a poc
El llibre editat en format digital va facturar 115 milions d'euros, un 4,9% més, i representa un 5,1% del total de la facturació del sector. Els llibres en aquest format mantenen el seu pes en la facturació, en una línia similar als països del nostre entorn tot i la situació desfavorable provocada pel 21% d'IVA i la desbocada pirateria. Es van vendre 12,7 milions d'exemplars, a 9,1 euros de mitjana.

Els títols literaris suposen un 17,7% del total, i la resta d'edicions digitals consisteixen en bases de dades i llibres tècnics i educatius.

Les edicions en format de butxaca continuen caient en vendes i en tirada
La venda de llibres en edicions de butxaca va assolir el 2015 94,57 milions d'euros, un 9% menys que en l'any anterior, si bé el número de títols editats es va incrementar un 16,5%. Només en un any, la tirada mitjana d'aquests títols es va reduir un 23,5%, fins als 4.067 exemplars –tenint en compte totes les llengües de l'Estat. De mitjana, el preu d'un llibre de butxaca va ser de 7,76 euros.

Enllaços relacionats
Informe FGEE: «Análisis del mercado editorial en España, comercio interior y exterior».
Informe del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte:«El sector del libro en España 2013-2015».
Informe de la Coalición de Creadores: «Observatorio de la piratería 2015».
El Mundo: «La novela y el libro de texto impulsan el mercado editorial».
Taller de Letras: «Los (confusos) datos sobre el sector editorial en España».


Categoria