El CoNCA presenta l'Informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts

Catalan
17 de novembre de 2015

Aquest matí s'ha presentat a Barcelona l'Informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts. Repensant les polítiques culturals. Reptes i reflexions. Aquest document ha estat elaborat per Nicolás Barbieri, Joaquina Bobes, Lluís Bonet, Antoni Laporte i Jordi Pardo per encàrrec del CoNCA, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. A la presentació hi han intervingut els autors, acompanyats de Gemma Sendra i Carles Duarte, vicepresidenta primera i president del CoNCA respectivament.
 
Gemma Sendra ha destacat que la tendència, malgrat els esforços del sector, és regressiva. Ha remarcat la necessitat d'incrementar la col·laboració entre els diferents agents, connectant espais i empreses per fer factibles projectes culturals. Un dels reptes del sector que ha tret a la llum aquest informe, segons Gemma Sendra, és el de dissenyar, executar i avaluar projectes culturals en què els joves siguin protagonistes.

Pel que fa a la situació dels creadors, l'informe del CoNCA posa de manifest que els creadors estan exclosos dels beneficis de l'estat del benestar.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha manifestat públicament i de forma reiterada la inquietud davant l’estat actual del sistema cultural a casa nostra i, amb l’objectiu d’aconseguir un canvi substancial d’aquesta situació, insisteix en la necessitat que es reconegui el paper que la cultura té com a pilar de la nostra història, la nostra identitat col·lectiva i com a component decisiu per a una política transversal que impacta de forma determinant en àmbits com l’educació, l’emprenedoria, la creativitat, la innovació, la cohesió social, la integració d’altres cultures, la indústria, l’economia i la internacionalització. En definitiva, es reclama el paper central que té la cultura en les polítiques públiques del país com un element clau de desenvolupament, cohesió i progrés. Tanmateix, en aquests darrers anys s’ha reduït el pes institucional de la cultura i s’han negligit aspectes importants necessaris per mantenir un sector cultural fort.

Posicionaments clau de l'Informe Anual CoNCA 2015:

1. Quin model de cultura volem? En tots els anys que portem de democràcia no s’ha aconseguit definir el model d’accés i participació en la cultura.

2. Binomi cultura-educació. Cal dotar l’educació de la irrenunciable dimensió cultural. No es disposa d’un pla prou ambiciós de país per a l’educació cultural, la qual cosa provoca que aquesta responsabilitat depengui molt encara de les iniciatives de la societat civil i del teixit associatiu.

3. Esperit crític. Una ciutadania completa només es pot concebre quan el coneixement, la sensibilitat i l’esperit crític conflueixen com una condició intrínseca al fet de ser ciutadà.

4. Repte digital. El “territori virtual” s’ha de pensar des de la mirada de l’accés universal a la cultura, de la connexió i la presència en l’esfera internacional de noves modalitats d’economia i de creació.

5. Coordinació institucional. En aquests moments de canvi, és important aconseguir una priorització i major coordinació entre els diferents àmbits institucionals i agents que actuen en el sistema cultural amb l’objectiu de consolidar i fer més eficient el sistema cultural.

6. Ordenació del sistema cultural. És necessari definir el paper de cada institució en el mapa cultural global; dissenyar una estratègia i un recorregut en el lideratge i la influència internacional; crear connexions, interrelacions, programes compartits, possibilitats que esdevinguin veritables multiplicadors i palanques per fer escalable el projecte cultural global.

7. Connexió cultura-ciència. La bona base de creadors i artistes que ja té Catalunya hauria de poder treballar conjuntament amb iniciatives de recerca científica que posin en valor i projectin la potencialitat artística del país, que és molta i de qualitat

Trobareu l'informe clicant aquest enllaç: /sites/default/files/2019-01/E150247.pdf

Resum elaborat pel Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona: http://interaccio.diba.cat/CIDOC/blogs/2015/informe-anual-lestat-cultura-2015

LLEGIU LA NOTÍCIA A LA PREMSA:

Ara: El CoNCA alerta: el problema de la cultura és el 0,7%.
El Mundo: La cultura no remonta.
El Punt Avui: Cultura catatònica.
Vilaweb: El CoNCA lamenta que la cultura hagi estat víctima de la “confrontació política” i veu “una millora lleu del consum”.

Categoria