El Consell Europeu d'Escriptors es reuneix a Minsk

Catalan
5 de juny del 2018

El 3 i 4 de juny s'ha celebrat a Minsk l'assemblea anual de l'European Writers' Council. Bel Olid i Miquel Cabal hi han assistit en representació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Per primera vegada l'assemblea general anual del Consell Europeu d'Escriptors (EWC, en les seves sigles en anglès) se celebra en territori postsoviètic, a Minsk (Bielorússia), hostatjada per l'Associació Independent d'Escriptors de Bielorússia. La decisió es va prendre ara fa un any a Barcelona, durant l'anterior assemblea, hostatjada per l'AELC, com a mostra de suport a aquesta associació i als escriptors bielorussos que pateixen una repressió duríssima per part de les institucions estatals.

L'Assemblea ha comptat amb 32 representants d'associacions d'escriptors d'Alemanya, Bielorússia, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, Letònia, Noruega, Països Catalans, Regne Unit, Suècia i Xipre. L'AELC hi ha estat representada per la presidenta de l'associació, Bel Olid, i per Miquel Cabal, vocal de la junta del Principat i traductor del rus al català.

Durant l'assemblea, el president de l'EWC, el suec Gunnar Ardelius, ha informat de les reunions que ha mantingut aquest organisme a Brussel·les, amb representants de la Comissió Europea i del Parlament Europeu per a la negociació sobre la Directiva Europea sobre el Mercat Únic en l'àmbit digital. S'ha debatut el posicionament dels escriptors europeus en relació a la defensa dels drets d'autor en aquesta Directiva, en especial el controvertit article 12. Entre altres, durant l'assemblea també s'ha debatut sobre la desigual implementació en territori europeu de la compensació pel préstec bibliotecari, s'han compartit casos de bones pràctiques en els sistemes de préstec bibliotecari en línia i s'ha informat de les accions de lobbying que ha dut a terme l'EWC a Brussel·les. La Comissió consultiva que està analitzant el funcionament de l'European Union Prize for Literature hi ha presentat un informe sobre la situació d'aquest premi, que pretén promoure autors novells, i també s'ha acordat el pla de treball d'EWC per al 2019, amb la creació de nous grups de treball.

Paral·lelament, l'associació bielorussa ha organitzat un Seminari sobre llibertat d'expressió i repressió de l'estat, i un sopar amb l'escriptora premi Nobel Svetlana Alieksiévitx com a convidada d'honor, al qual finalment no ha pogut assistir per motius de salut.
 

El Consell Europeu d'Escriptors (European Writers' Council, EWC) és la federació europea d'associacions d'escriptors, amb seu a Brussel·les. Aglutina més de 60 associacions de 34 països dels quatre punts cardinals del continent europeu, entre les quals hi ha l'AELC des del 1989.

La seva funció és representar els interessos dels escriptors europeus, principalment a través de la Comissió Europea, i especialment pel que fa a la defensa i promoció dels drets dels escriptors europeus, tant de caràcter moral com econòmic. Darrerament la seva activitat s'ha centrat en contrarestar, amb reunions, conferències, audiències i informes tècnics, les accions de lobbying que les grans multinacionals duen a terme a la Comissió i al Parlament europeus.

 
Fotografies de Віка Трэнас i Bel Olid.

Categoria