El Mercat Únic Digital i els drets d'autor

Catalan
10 de desembre de 2015



La Comissió Europea va publicar ahir una comunicació amb propostes d'acció per a modificar les lleis de propietat intel·lectual en l'àmbit digital, «Towards a modern, more European copyright framework» [Cap a un marc de drets d'autor modern i més europeu]. Servirà de document de referència per a redactar propostes legislatives per a harmonitzar la propietat intel·lectual entre els estats europeus. Es preveu que les mesures es concretin de cara a la primavera de 2016.

 

L'actualització de les lleis de propietat intel·lectual és una de les deu prioritats que es va marcar la Comissió Europea per consolidar el Mercat Únic Digital. Consta de quatre pilars o mesures:


1. Eliminar les traves a l'accés a continguts digitals entre els estats membres de la UE.

2. Repensar les excepcions i limitacions als drets d'autor en l'àmbit digital.

3. Unificar els sistemes de llicències.

4. Lluitar contra la pirateria.


La primera mesura de fet ja es començarà a aplicar de cara al 2017, quan es preveuen eliminar els bloquejos (geoblocking), entre els estats membres de la UE, per a la portabilitat transfronterera de continguts digitals adquirits lícitament. Per a fer-la efectiva caldrà facilitar la distribució de llicències a nivell Europeu. Aquesta mesura coincidirà precisament amb l'eliminació de les taxes d'itinerància (roaming) de les operadores de telefonia mòbil.


La segona mesura és especialment rellevant per al sector del llibre, perquè presumiblement modificarà les excepcions als drets d'autor en concepte de remuneració per préstec públic, i en concepte de còpia privada en l'àmbit educatiu, en recerca i en mineria de dades. En aquest sentit, ja fa temps que la Federació Internacional d'Entitats de Gestió (IFRRO) i la federació European Authors' Group (de la qual és membre l'EWC), estan fent campanya per a conscienciar els polítics europeus de la necessitat de protegir els autors. Defensar els drets d'autor és perfectament compatible amb aconseguir un mercat únic digital, i encongir l'abast d'aquests drets afectaria molt negativament als creadors.


Sobre aquest tema, l'European Authors' Group ha reaccionat fent públic un comunicat, en què exigeixen a la Comissió Europea que qualsevol negociació sobre les excepcions i limitacions als drets d'autor, inclogui un informe sobre l'impacte econòmic que aquestes limitacions tindrien pels autors. Avisen que limitar els drets d'autor resultarà en una pèrdua d'ingressos per als autors, en la disminució del valor de les indústries culturals i creatives i en l'afebliment de l'ecosistema cultural i artístic europeu.


Pel que fa als sistemes de llicències, l'objectiu és simplificar i unificar el sistema de llicències per accedir legalment a continguts protegits per la llei de propietat intel·lectual. Per a aconseguir-ho, la Comissió Europea buscarà la manera de crear un sistema que sigui clar i transparent per a l'usuari final, i equitatiu en el repartiment entre els autors i les indústries creatives.


La lluita contra els usos il·lícits de material protegit per la llei de propietat intel·lectual és el quart pilar d'aquesta reforma. La Comissió Europea vol que el bloqueig de material piratejat es faci de manera més ràpida i eficient, i que les lleis de propietat intel·lectual es respectin a tots els estats de la Unió.


Trobareu la comunicació «Towards a modern, more European copyright framework» (només en anglès) clicant aquí, i un document amb preguntes i respostes (en anglès, francès o alemany) clicant aquí. També podeu llegir la nota de premsa en català, en aquest enllaç. Clicant aquí podeu llegir (en anglès) el comunicat de l'European Authors' Group. Al nostre web també hi trobareu més informació, a l'apartat Temes professionals > Drets digitals, i a l'apartat Temes professionals > Propietat intel·lectual.



Categoria