El Tribunal de Justícia de la UE denega l'IVA reduït per al llibre electrònic

Catalan
16 de març de 2017

França i Luxemburg no poden aplicar el tipus reduït d'IVA a la distribució de llibres electrònics, a diferència del que passa amb els llibres en paper.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha obligat a França i Luxemburg a retirar l'IVA reduït a les publicacions digitals (llibres electrònics, revistes i diaris subministrats en línia), en considerar-los un bé i no un servei.

Aquesta sentència ja s'havia emès ara fa dos anys [vegeu-la aquí] però ara, el cas ha tornat a Luxemburg a través del Tribunal Continucional de Polònia per analitzar si està justificada la diferència de tracte entre l'IVA de les publicacions en paper i l'IVA de les mateixes publicacions, en format electrònic.

El TJUE ha sentenciat que l'IVA reduït pot aplicar-se a un llibre en paper o a un llibre electrònic en format CD, DVD, USB o altres suports, però no als llibres que han estat subministrats en línia. En aquest sentit, des de la Federació d'Editors Europeus defensen que «s'ha de tenir en compte el contingut, no el suport» i per això han tramès una queixa al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, al president del Parlament Europeu, Martin Schulz, i del Consell, Donald Tusk.

Aquesta sentència abarca els llibres electrònics (ebooks) distribuits a través de descàrregues o visionats en línia (streaming), com ara els textos que es consulten des del telèfon mòvil, un lector de llibres o qualsevol altre sistema.

El TJUE argumenta la decisió perquè l'IVA reduït queda exclós de tots els serveis electrònics. Afegeix que les normes «clares, simples i uniformes» sobre l'IVA del comerç electrònic en faciliten la gestió.

L'Estat espanyol manté per al llibre electrònic un dels IVA més alts d'Europa (21%), després d'Hongria (27%), Portugal i Grècia (23%). En compliment d'aquesta sentència l'Estat espanyol no podrà equiparar (encara que volgués) l'IVA del llibre electrònic al del llibre en paper, que és el superreduït (4%). El llibre electrònic també quedarà exclós de la rebaixa promesa pel Govern de Rajoy de reduir l'IVA cultural del 21 al 10%, de la qual sí que se'n beneficiaria, si mai arriba, el teatre.

Categoria