Òmnium impulsa una nova etapa del Premi Sant Jordi

Catalan
31 de maig del 2018

Òmnium Cultural ha decidit donar un nou impuls a la creació literària en llengua catalana amb la renovació del Premi Sant Jordi, que passa a ser el més ben proveït de la literatura catalana amb 60.000 euros de dotació a banda dels drets d'autor que generi la publicació de l'obra.

El guardó es lliura tradicionament en el marc de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, conjuntament amb altres premis de diverses disciplines. El Premi Sant Jordi es convoca de manera ininterrompuda des de l'any 1960, quan va agafar el relleu del Premi Joanot Martorell de novel·la i és el més prestigiós de la novel·lística catalana.

A banda de la dotació del Premi, Òmnium Cultural ha decidit obrir un concurs per a la publicació durant tres anys de l'obra guanyadora, que fins ara publicava el segell Proa. Amb aquest canvi, que pretén contribuir al dinamisme del sector editorial en català, els llibres editats passaran a formar part d'una col·lecció que recollirà les obres guardonades amb el Premi Sant Jordi de novel·la a partir de l'edició de 2018, amb imatge gràfica pròpia que les identifiqui com a col·lecció. Les editorials que es presentin al concurs per a editar l'obra guanyadora, hauran de garantir una tirada mínima de 15.000 exemplars i que la primera edició arribi a les llibreries abans del 28 de febrer, a més de tenir la seu als Països Catalans.

Podeu descarregar les bases del Premi Sant Jordi des d'aquest enllaç.

Els últims guanyadors del Premi han estat Joan-Lluís Lluís, David Cirici, Josep Puig, Joan Carreras, Vicenç Pagès Jordà, Màrius Serra, Sebastià Alzamora, Ramon Solsona, Xavier Bosch i Lluís-Anton Baulenas. Des de la primera edició del Sant Jordi, el 1960, vuit dones han rebut el guardó: Mercè Rodoreda, Antònia Vicens, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Olga Xirinacs, Maria Mercè Roca, Isabel-Clara Simó i Carme Riera.

La renovació del Premi Sant Jordi se suma a una altra iniciativa d'Òmnium Cultural per al foment de la literatura catalana, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la, que juntament amb el Premi de la Crítica Catalana, el Premi de la Crítica de Serra d'Or, la Lletra d'Or o el Premi Crexells, és un dels pocs guardons a obra publicada del nostre àmbit cultural.

Categoria