Autors i Autores

Salvador Iborra
1978-2011

Biografia

Salvador Iborra Mallol neix a València el 9 de juliol del 1978.

Salvador i Maria Rosa, els seus pares, eren de la Ribera i de la Marina respectivament i durant els anys setanta del segle passat s'havien instal·lat a València. Passen les vacances a Massalavés, a la Ribera Alta, el poble de la família paterna i, quan l'autor té tretze anys, la família marxa a viure a Callosa de Segura, al Baix Segura. És en aquests moments que se li desperta l'afició per la literatura i per la llengua.

L'any 1995 guanya el premi d'assaig de l'IES Joan Fuster de Sueca i, el 1996, rep, de part d'Enric Valor i Vives, una menció de finalista dels Premis Solstici de Manises. Posteriorment guanya, de manera consecutiva, el primer i el segon premi dels mateixos Premis Solstici i, l'any 2001, queda finalista del Premi Joan Llacuna Ciutat d'Igualada. L'any 1998 fa una estada a Mallorca, on crea un fort vincle, amb motiu d'una trobada de joves escriptors. Durant la primavera del 2001 treballa com a redactor de crònica negra al Diari de Balears

El seu primer poemari apareix dins l'obra col·lectiva Arran de terra. 12 poemaris, publicat el 1998 per l'Ajuntament de Manises. També apareixen alguns poemes seus a Vint anys de poesia a la Universitat, del servei de Publicacions de la Universitat de València i és autor de la plaquette titulada Clivellat, de l'any 2002, i del conte "Les mans del drac", aparegut a la revista universitària Náyade. Amb el seu primer títol en solitari, Un llençol per embrutar, guanya el Premi Betúlia de poesia de Badalona de l'any 2003. Per Les entranyes del foc, del 2005, obté el Premi Domènec Perramon de poesia. L'any 2009 apareix Els cossos oblidats, el seu darrer títol i amb el qual guanya el Premi de poesia Jaume Bru i Vidal.

L'any 2008 es llicencia en Filologia Catalana a la Universitat de València i des d'aleshores col·labora amb el suplement de cultura L'Espira, del Diari de Balears, activitat que compagina tant amb l'escriptura com amb la docència a l'Institut Jaume Mimó de Cerdanyola del Vallès (2010-2011) i a l'Institut Matadepera (2011). Des de l'any 2009 viu a Barcelona, on estudia un màster en literatura, art i pensament a la Universitat Pompeu Fabra. Pocs dies abans de la seva mort, entrega la seva tesina sobre la poesia de Gabriel Ferrater.

La matinada del dia 29 de setembre de l'any 2011, als trenta-tres anys d'edat, Salvador Iborra mor apunyalat al barri Gòtic de Barcelona, on vivia, després d'una discussió originada pel robatori d'una bicicleta. Des del 2018, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, juntament amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'Institut Balear de la Joventut, organitza el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, com a homenatge al jove poeta valencià.