Autors i Autores

Àlvar Maduell

Resum fotogràfic de les excursions del Centre Excursionista Àlvar Maduell. Anys 2006-2007.
Coberta del llibre La Guerra del Francès a Gualba. Poema d'aversió i lluites contra Napoleó, de Josep Baborés i Homs, a cura d'Àlvar Maduell.

Comentaris d'obra

"Gabriel Arias-Salgado... no era sols un polític, sinó també un teoritzador de la política del seu departament. El recull dels seus escrits i discursos ocupa tres bons volums. El P. Maduell, caputxí, els ha espoliat amb paciència franciscana i ha ordenat sistemàticament els resultats de la recerca, amb gran rigor científic (les afirmacions són sempre justificades amb els textos citats a peu de pàgina). [...] L'A. dedica successivament les tres parts de la seva monografia a l'orientació en general, a l'orientació negativa o censura i a l'orientació positiva o consigna".

(H.R.: "recensió de La orientación estatal de la prensa en el pensamiento de Gabriel Arias-Salgado", Qüestions de Vida Cristiana, 33, 1966, p. 235-236)
 

* * *
 

"Aquesta obreta, quasi desconeguda fins als nostres dies, igual com s'esdevingué amb alguna altra, s'havia conservat en exemplar únic. [...] El curador de l'edició actual, Àlvar Maduell, presenta el llibret, que a ell és deutor del títol Catecisme en Vers, acompanyat d'uns extensos capítols sobre l'autor, l'ambient en què es movia, les circumstàncies personals de l'autor amb les ocasionals del llibre, i naturalment, en molt diversa proporció, de la seva matèria i de la seva forma. Molt lloable el propòsit i digna d'esment la tasca acomplida pel senyor Maduell. [...] Recolzant en l'obra del seu biografiat, el senyor Maduell insisteix a comprovar el no adormiment complet del català literari a finals del segle XVIII i primer del XIX. [...] El present Catecisme en vers, escrit per Josep Baborés, rector de Gualba, editat amb tant d'afecte, treball i profit per Àlvar Maduell, forma el volum 203 de la Col·lecció "Episodis de la Història", fundada pel malaguanyat Rafael Dalmau".

(Josep Casas Homs: "recensió d'El "Catecisme envers" (1819) de Josep Baborés, guerriller i rector de Gualba", Analecta Sacra Tarraconensia, 48, 1977, p. 375-377)
 

* * *
 

"Quizá un día alguien se decida a hablar en serio de la figura del editorialista de un periódico. [...] Es precisamente todo lo contrario al columnista que firma su sección y se permite el lujo de estar por encima de algunas contingencias. Al menos en teoría, claro. Àlvar Maduell, hombre destacado en las funciones editorialista en MUNDO DIARIO... [...] Maduell ha caído en la cuenta de que el pensamiento político en la España contemporánea... ha brillado por su ausencia. Se ha mostrado "arduo y escaso". En cambio, las frases políticas aisladas, tangenciales o coyunturales, han producido estragos en el "parlamento de papel". [...] El libro de Àlvar Maduell posee una contextura extraordinariamente coherente. [...] La apostilla, el comentario sucinto llegan en su justo momento".

(Ángel Sánchez: "Astillas políticas del arbol nacional", Mundo Diario, 14 de febrer de 1975)
 

* * *
 

"L'autor, documentat, apassionant, i ple d'amor per Déu i la vida estudia els diferents aspectes de l'estat celibatari. I en treu la conclusió que l'obligació de tot cristià és crear vida, reproduir-se. [...] Podria dir, en aquest desordenat comentari que... Però millor és que compreu el llibre. Un dels llibres escrits amb més amor i més devoció a Crist que he llegit".

(Jaume Ministral i Masià: "Si el celibat fos un pecat...", Punt Diari, 18 de març de 1981)