AusiÓs March
Associaciˇ d'Escriptors en Llengua Catalana
P˛rtic

AusiÓs March (Gandia, finals del segle XIV? - ValŔncia, 1459), membre de la petita noblesa valenciana, Ús considerat un dels poetes medievals mÚs importants de la literatura universal. Escriu 128 poemes que suposen un gran pas en l'evoluciˇ de la poesia trobadoresca cap a nous horitzons, que acosten la poesia del segle XV als parÓmetres formals i estŔtics del Renaixement. Joan Fuster escriu de la seva vida que Ús "si fa no fa, una vida com la de qualsevol altre cavaller de l'Ŕpoca que, tan esquematitzada i vista a distÓncia, resulta not˛riament mediocre. Hi ha, per˛, els seus poemes."

Es conserven tretze manuscrits dels segles XV i XVI, i al llarg del temps han vist la llum nombroses edicions de la seva poesia, per˛ les impressions actuals es basen en l'anomenada ediciˇ can˛nica, publicada per Amadeu PagŔs a ParÝs el 1912.

La seva poesia s'ocupa de dos temes cabdals per a l'Ússer humÓ: l'amor i la mort. En el tractament literari d'ambdˇs arriba a conclusions que encara avui ens sorprenen per la seva contemporane´tat.PÓgina elaborada per Josep MiÓs per a l'AELC.
Imatge del p˛rtic: litografia de Jaume LlantÓ (aprox. 1850).--------------------