Autors i Autores

Jordi Rubió i Balaguer
1887-1982

Índex de les obres de Jordi Rubió i Balaguer

"Fa vint anys que va sortir el primer volum de les Obres Completes de Jordi Rubió i Balaguer i l'empresa editorial ho celebra amb la publicació d'un catorzè darrer volum, que conté els índexs generals. El tom esvaeix les suspicàcies que vaig expressar en dues ocasions a propòsit de l'adveniment d'aquest colofó imprescindible (vegeu la present revista núm. 5 (1992-1993), ps. 645-648, i núm. 11 (2000), ps. 675-677). El suport que dóna la informàtica no supleix el buidatge convencional d'element per element, quan es tracta d'elaborar els índexs de tretze volums impresos com és el cas de les Obres de Rubió; és a dir que cal agrair a la curadora, Núria Mañé, la professionalitat aplicada a aquesta feina editorial. No oblidem que la premsa ens ha advertit sovint de l'escàndol d'un buidatge onomàstic elaborat sense la seguretat tècnica i l'eficàcia del volum que ens ocupa.

El repertori està organitzar en quatre apartats. El primer recull els continguts de les taules dels tretze volums anteriors, el segon és un llistat de topònims, el tercer, d'obres d'autor anònim, i el quart, d'autors. No s'ha escomès, doncs, la tasca d'un índex temàtic, que hauria calgut encomanar a un equip amb un pressupost prohibitiu. Aquesta mena d'índexs se solen elaborar a partir de les obres completes dels grans pares del pensament amb una dimensió doctrinal, com ara sant Tomàs. En el cas de Rubió ens haurem d'orientar amb els noms propis i, sobretot, congratular-nos de la cura amb què han estat fetes les remissions i les referències creuades, la qual cosa implica haver identificat correctament un volum de dades erudites colossal, referit a la cultura catalana, hispànica i europea, des de Martí de Troppau, que era un cronista dominicà del segle XIII, al «Trovador del Penedès», que, en canvi, era Manuel Milà i Fontanals."

(Lola Badia. "Índex de les Obres de Jordi Rubió i Balaguer", Llengua & Literatura (Barcelona), núm. 16, 2005, p. 470-471)