Autors i Autores

Lluís Urpinell

Pòrtic

Lluís Urpinell (Barcelona, 1953). Poeta, editor, difusor cultural i professor.

Llicenciat en Filologia Catalana i Anglogermànica per la Universitat de Barcelona, ha fet de professor de català per a Òmnium Cultural i per a l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona i d'anglès per al Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ha estat corrector-redactor, assessor lingüístic i coordinador dels "diaris de sessions" del Departament de Publicacions i dels Serveis Lingüístics del Parlament de Catalunya. També ha fet d'editor, de traductor, d'intèrpret simultani i consecutiu, de traductòleg i de recercador lingüístic i literari. Amb Joan Alegret i Jordi Vintró va cofundar les Edicions Anglo-Catalanes i, l'any 1986, va dissenyar i regir el I Simposi Internacional sobre Traducció i Interpretació en Llengua Catalana. Fou cofundador de la revista Tarotdequinze (1972-1975) i creador de les anomenades «estovalles poètiques».

És autor dels llibres de poesia Exili forçós al Walhalla (1975, Premi Joan Salvat-Papasseit), Lerwick (1981), March/Arthur (1985), Tractat d'Ofiologia (1995), Naips Nous (2007) i Neons (2012) i, conjuntament amb Joan Noves i Jordi Vintró, de Tankes de París (1989).

Fou membre cofundador de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del Centre Català del PEN Club Internacional. També ha estat vocal de la primera etapa de la Institució de les Lletres Catalanes.


Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Lluís Urpinell.
Fotografia: Arxiu personal de l'autor.