Autors i Autores

Mercè Mallarach
1924-2021

Biografia

Mercè Mallarach i Berga neix a Olot el 21 de juny de 1924. Filla de Josep Mallarach i Surroca i Concepció Berga i Rovira.

De petitona va a l’escola Cor de Maria, que deixa per decisió pròpia en veure les injustícies que hi havia en aquells moments entre classes socials. El contacte amb els seus oncles materns li permet viure experiències inoblidables, com la seva estança a la Torre de Can Caminals durant els estius. Els records de Sant Roc, on viuen els seus avis, fa que estimi aquells indrets i les seves gents de manera entranyable. Al llarg de tota la vida recull les vivències del que en aquella època es coneixia amb el nom de Can Basil, a Can Malla. Conserva un bocí de la biga serrera de Can Bonagent, la casa de l’avi.

Abans de la Guerra Civil, estudia a l’Escola Malagrida. Durant la guerra, rep les classes dels sacerdots germans Guillaumes. La seva afecció a escriure es deu a la intensa lectura de les obres de Josep Maria Folch i Torres. Modista de professió, va aprendre el "Corte i Confecció" de la Sra. Assumpció, qui vivia prop de casa seva al carrer dels Valls Vells d'Olot. A disset anys posa en marxa el seu taller de modista i, juntament amb la seva germana Maria, tenen un cosidor per a noies durant molts anys.

Compagina la feina amb l’escriptura i la lectura de tot el que li arriba a les seves mans. L’any 1950 es casa amb el pintor Juli Batallé i Murlà. Els seus sogres provenen de la Vall d'en Bas, de Sant Esteve d'en Bas. Els primers anys del seu matrimoni viuen a la casa pairal dels seus pares, juntament amb els germans, Maria i Salvador, també casats posteriorment. Tenen tres fills: Concepció, Teresa i Rafel i, juntament amb els seus pares, viuen al Carrer Clivillers d'Olot fins a la mort de la seva mare. Aleshores passen a viure a la casa de l’avi, al Carrer Alfons V, damunt la fusteria que, com a fuster, havia posat el seu pare.

Té recollida tota la seva obra en llibres manuscrits per ella. Els seus escrits ens relaten les vivències d'una infantesa preciosa que va viure sempre de la mà de l’avi i d'una amiga de la pairalia anomenada Roseta. Durant trenta anys participa amb els Amics de les Lletres Garrotxines, publicant quatre poemes cada any. Des dels vint-i-set anys publica prosa i poesia als setmanaris olotins Olot Misión i La Comarca d'Olot. També publica, al llarg de tota la seva història, a Alimara. Revista de pensament, opinió i reflexió.

Té una vida llarga i prolífica. Nets i besnets l’agombolen de l’alegria que el seu esperit ha tingut sempre. De caràcter dolç i treballadora, tothom se l’estima per la bonhomia que ha heretat de la casa de Can Bonagent.

Mercè Mallarach mor a Olot l'11 d'abril de 2021 a l'edat de noranta-sis anys.