Se celebra l'assemblea de socis de l'AELC

Ahir, dimecres 20 de març, es va celebrar virtualment l'assemblea de socis de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Prop de 50 autors d'arreu dels Països Catalans van assistir a la trobada anual i 195 socis van participar en la votació dels punts de l'ordre del dia.

Van intervenir en l'assemblea el president, Sebastià Portell, la secretària, Anna Pantinat, els vicepresidents per les Illes i pel País Valencià, Pere Gomilia i Teresa Pascual, i el tresorer, Miquel Cabal.

Durant la reunió es va explicar als membres de l'AELC com s'han consolidat al llarg de l'any 2023 alguns dels principals eixos de treball de l'Associació, com són la vertebració territorial del nostre sistema literari o la defensa dels drets professionals dels escriptors i traductors en llengua catalana. El balanç inclou avenços relacionats amb:

  • La vertebració territorial. Un repte històric que s'ha reforçat amb mesures adreçades a fomentar l’intercanvi entre els diversos territoris del país i a garantir la presència de la nostra literatura arreu (amb l'Encontre d'Escriptors en Llengua Catalana, els seminaris itinerants o els actes del Premi Jaume Fuster).
  • Millores en el funcionament intern. Amb la creació dels seminaris de poesia i de literatura infantil i juvenil, la reunió de la comissió consultiva i més coordinació interna, entre altres.
  • La defensa dels drets professionals. L'any passat es va publicar el nou estudi Escriure en català. S'està treballant amb els representants editorials per tal de revisar els models de contractes vigents i es faran públics dos models de contracte escènic. A més a més, l'AELC ha publicat circulars sobre bones pràctiques en intel·ligència artificial, dramatúrgia i activitats literàries. L'Associació també ha contribuït a millorar el sistema de beques de la Institució de les Lletres Catalanes, ha continuat oferint formacions professionals i ha defensat els interessos dels autors en l'àmbit supranacional i internacional.

L'AELC va organitzar una vuitantena d'activitats l'any 2023, de les quals vora setanta van ser programades per l'Associació, deu van ser actes en col·laboració amb altres entitats i dues van ser trobades d'àmbit internacional. També va editar set publicacions i va enregistrar cinc converses dins del pòdcast Parlem de literatura?.

Així mateix, també es va informar de l'increment de la quota dels socis a partir de l'any 2025, que passarà a ser de 75 € anuals per a socis de ple dret majors de 30 anys, per tal d'equiparar-la als serveis que l'entitat ofereix i a les quotes d'entitats homòlogues en l'àmbit nacional i internacional i per aportar més solvència a l'entitat. Les quotes no s'havien actualitzat des de l'any 2000.

La informació detallada de l'activitat de l'Associació durant el darrer any es pot consultar en els informes de la Memòria 2023, que es pot descarregar en PDF a l'apartat de publicacions de la pàgina web. Els socis de l'AELC també poden demanar-ne un exemplar en paper.