Es presenta el document marc per a l'elaboració de l'Estatut de l'artista

19 de juliol de 2017

El CoNCA ha convocat avui a tot el sector cultural català a la presentació del document marc amb les conclusions finals i les propostes de millora per a l'elaboració de l'Estatut de l'artista, de l'autor/creador i del treballador de la cultura. Aquest document es lliurarà la setmana vinent a la Subcomissió per a l'elaboració de l'Estatut de l'artista del Congrés dels Diputats, i inclou un seguit de propostes concretes amb l'objectiu de plantejar canvis en la normativa que permetin al sector poder desenvolupar la seva professió amb totes les garanties necessàries.

El document que es presenta ara ha estat elaborat a nivell estatal prenent com a base l'estudi del CoNCA 36 propostes  per a la millora de la condició professional en el món de la cultura, que es va presentar el 2014 amb la col·laboració dels diversos sectors culturals catalans. Ha estat coordinat per Patacho Recio, representant de l'associació Junta de Autores de Música, inclou 50 propostes i hi han participat 83 associacions de tot l'Estat espanyol, entre les quals l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que ja havia participat en el document del CoNCA. És un document en evolució contínua. En els propers dies s'hi afegiran informes jurídics, annexos sobre temes concrets específics d'algunes professions artístiques i la Moció sobre el llibre i els creadors que es va aprovar al Parlament de Catalunya.

D'entre aquestes 50 mesures, n'hi ha 8 que podrien ser d'aplicació immediata, entre les quals compatibilitzar la remuneració pel treball creatiu amb les pensions, en el cas dels autors pensionistes. Bel Olid ha estat l'encarregada d'exposar aquesta problemàtica, que ha tingut casos molt dramàtics.

En aquest document es reclama poder compatibilitzar al 100%  els ingressos pels treballs creatius i de drets d'autor «que la llei diu que són irrenunciables», amb la pensió, que prové en la majoria de casos de qualsevol altra feina perquè «el 90% dels nostres socis tenen una altra feina i estan creant en les seves hores lliures», ha explicat Bel Olid. Amb l'actual regulació, «quan t'has jubilat de la teva professió i tens el temps per a escriure no t'hi pots dedicar de manera remunerada perquè la llei ho penalitza».

«Com a societat, per a tots nosaltres, és convenient que totes aquestes persones que tenen experiència i maduresa puguin continuar oferint-nos les seves reflexions, la seva literatura i el seu art», ha dit Bel Olid.


Un moment de la presentació del document marc, aquest matí a l'auditori del MACBA.


A més de Bel Olid en representació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, hi han intervingut Gemma Sendra, vicepresidenta del CoNCA; Patacho Recio, secretari de la Junta de Autores de Música i coordinador del document; Àlex Casanovas president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC); Xevi Dorca, president de l'Associació Professional de la Dansa de Catalunya (APDC); Daniel Gasol, vicepresident de la Plataforma Assembleària d'Artistes (PAAC); Xavi Ramiro, president de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC); Guillem Arnedo, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna (AMJM) i Josep M. Civit, vicepresident de l'Associació de Directors de Fotografia d'Espanya. En el torn de paraules han intervingut entre altres Gemma Lienas, escriptora i diputada de Catalunya Sí que es Pot, que ha explicat que el Parlament de Catalunya va aprovar una moció sobre el llibre i els creadors en què es comprometen a tirar endavant l'Estatut de l'Artista. També han pres la paraula el diputat del PSC Rafel Bruguera i Susana Beltran en representació de Ciutadans.


DESCARREGA ELS DOCUMENTS:

· Documento Marco. Estatuto del Artista, el Autor/Creador y el Trabajador de la Cultura (PDF).
· Informes sobre el Estatuto del Artista, el Autor/Creador y el Trabajador de la Cultura (PDF).
· Pedimos la palabra. 100 profesionales de la cultura cuentan su experiencia (PDF).


Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.