Se celebren a Palma els XLI Premis Cavall Verd

Els Premis Cavall Verd se celebren des de 1984 i reconeixen el millor llibre de poesia i la millor traducció poètica de l'any anterior. Aquesta quaranta-unena edició ha distingit Àngels Gregori amb el Premi Josep M. Llompart de poesia per Jazz (Proa) i Odile Arqué amb el Premi Rafel Jaume a la millor traducció poètica per Hermètica definició, de Hilda Doolilttle (Lleonard Muntaner). Unes seixanta persones van assistir als actes celebrats amb motiu dels premis, que es van fer a Palma durant el cap de setmana del 12 i 13 d'abril.

Recupera'ls en imatges

L'any 1984 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va instituir els Premis Cavall Verd per reconèixer el millor llibre de poesia de l'any. El 1985, l'any següent, s'hi va afegir el premi de traducció poètica. Des d'aleshores, la cronologia d'aquests guardons recull poetes i traductors de renom de les lletres catalanes. Aquest any, s'hi sumen Àngels Gregori i Odile Arqué. Els premis es van anunciar el 12 d'abril en una roda de premsa als Jardins de la Misericòrdia en què van participar el president de l'AELC, Sebastià Portell, el vicepresident per les Illes, Pere Gomila, i la guanyadora del Rafel Jaume, Odile Arqué.

Una particularitat dels Premis Cavall Verd és l'homenatge a un autor del territori. Enguany els actes van recordar Joan Manuel Pérez i Pinya (Palma, 1963 - 2022), filòleg, professor i poeta. L'AELC va organitzar una lectura de poemes de l'autor combinada amb gloses de Cati Eva i Miquel Àngel Adrover a La Tertúlia Cafè Teatre el mateix 12 d'abril al vespre. 

L'endemà al matí, 13 d'abril, el programa va continuar amb una taula rodona entorn de la figura de Joan Manuel Pérez i Pinya a la Biblioteca de l'Estudi General Lul·lià. Els escriptors Miquel Àngel Llauger, Sebastià Perelló i Gabriel de la S. T. Sampol, moderats per la periodista Clara Ferrer, van parlar de l'obra de Pérez i Pinya. Van recordar-lo com un autor molt exigent i van exposar algunes qüestions relacionades amb els poemaris Atletes de la fuga (El Gall Editor, 2019) i Fauna mutilada (Lleonard Muntaner, 2022). Després va ser el torn de la ruta literària, que va coordinar Miquel Àngel Llauger, i durant la qual van intervenir, entre altres, Marita Ferrer, vídua del poeta.

El lliurament dels premis es va fer al restaurant El Náutico amb cinquanta-cinc assistents i conduït per l'actriu Maria Antònia Salas. Pere Gomila, vicepresident de l'AELC per les Illes, va ser l'encarregat de lliurar el premi a Odile Arqué. En el cas d'Àngels Gregori, que no va poder ser a l'acte, Antònia Vicens va rebre el guardó en nom de l'autora de mans de Damià Rotger, vocal de l'AELC per les Illes. 

El jurat dels XLI Premis Cavall Verd ha estat format per Isabel Garcia Canet, Manuel Forcano, Maria Victòria Secall i de Fermentino, Bartomeu Ribes Guasch i Pere Gomila, vicepresident de l'AELC per les Illes, que ha actuat com a president i secretari.

Jornades de traducció del català
Paral·lelament al programa, Palma també va acollir les jornades de traducció del català TRACA, organitzades per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), coordinades per Miquel Cabal i celebrades a l'Institut d’Estudis Baleàrics amb els traductors Jon Elordi (basc), Emanuela Forgetta (italià), Isabel Müller (alemany), Serdar Çelik (turc) i Hristina Vasić (serbi).

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) organitza els XLI Premis Cavall Verd amb el patrocini del Consell de Mallorca, amb suport de CEDRO i de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Baleàrics i La Tertúlia Cafè Teatre.

Fotografia: © Carme Esteve/ AELC.