L'Associació

AELC

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) és l'entitat professional que aplega els escriptors i escriptores en llengua catalana. Fundada l'any 1977, la major part de la seva actuació es desplega en els distints territoris dels Països Catalans, fet fonamental que reflecteix la seva organització i la composició de la junta directiva.

L'AELC ha participat en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició –en paper i digitals–, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió. Té representació permanent en diversos organismes i institucions nacionals, estatals i internacionals.

Els principals objectius de l'AELC

Defensar els interessos del col·lectiu en àmbits professionals així com davant els organismes culturals públics i altres institucions culturals.

Organitzar activitats dedicades a l'estudi i la reflexió sobre l'ofici d'escriure (conferències, jornades, col·loquis, seminaris, festivals, congressos…), així com a la promoció dels autors. També col·laborar amb entitats i organismes per realitzar-ne d'altres.

Representar els escriptors en llengua catalana davant les institucions públiques nacionals i internacionals i els diferents sectors professionals vinculats a les Lletres.

Mantenir una presència constant en el món cultural, tant català com estranger. També en el món digital, amb el fons més ampli sobre literatura catalana a Internet i diversos projectes.

Amb més de 1825 associats, l'escriptor Sebastià Portell presideix la Junta Directiva des del 2022. Les anteriors Juntes han estat presidides per: Josep Maria Castellet, Josep M. Llompart, Joan Fuster, Avel·lí Artís-Gener "Tísner”, Jaume Fuster, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Jaume Pérez Montaner, Guillem-Jordi Graells i Bel Olid.