Olga Xirinacs, XXII Premi Jaume Fuster

El col·lectiu d'escriptors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha reconegut amb els seus vots la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l'escriptora. L’AELC ha fet pública la notícia aquest matí a les 12 h, en una roda de premsa a la seu de l’Associació, amb Olga Xirinacs, guanyadora del premi, Sebastià Portell, president de l’AELC i Francesc Roig, que n’ha fet la glosa. L’AELC té previst organitzar un acte amb l’autora aquest mateix mes de maig a Tarragona.

Recupera l'acte en fotografies

Sebastià Portell ha destacat la importància d'un guardó a la trajectòria com és el Premi Jaume Fuster per a retre homenatge als autors sèniors de la nostra literatura.

Olga Xirinacs ha explicat: «Agraeixo de tot cor la creació d'aquest premi a l'AELC i als escriptors per votar-me. Amb això em sento molt acompanyada en un moment solitari i en unes terres del Sud que de vegades semblen molt allunyades de la brillant Barcelona».
 

Xirinacs
La guanyadora amb el president de l'AELC © Carme Esteve / AELC


El Premi Jaume Fuster és un guardó destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora de la literatura catalana. És un premi a la trajectòria, a la repercussió i a la divulgació que ha tingut la seva obra, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda, els socis poden escollir qualsevol escriptor o escriptora –viu en el moment de convocar el premi i que no l'hagi rebut abans– i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms –o més, en cas d'empat–, més repetits.

Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Narcís Comadira i Marc Granell, del qual se n’acaba de publicar el retrat que l’AELC encarrega sobre el guanyador del premi cada any. L’Associació també editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció «Retrats», dedicat a Olga Xirinacs.

Olga Xirinacs (Tarragona, 1936). Escriptora i professora de piano. Té una sòlida formació artística que dona profunditat a la seva obra literària. És una autora versàtil de poesia, novel·la, contes i assaig. Molts dels seus llibres li han merescut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, entre els quals Interior amb difunts (Premi Josep Pla, 1982), Al meu cap una llosa (Premi Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d'Or, 1986), Zona marítima (Premi Ramon Llull, 1986), Llavis que dansen (Premi Carles Riba, 1987), Marina (Premi Critica Serra d'Or, 1987), Enterraments lleugers (Premi Sant Joan, 1990), Sense malícia (Premi Ciutat de Palma, 1994) i Un cadàver per sopar (Premi Ciutat de Badalona, 2000). És l'única dona Mestra en Gai Saber pels Jocs de Barcelona després de Mercè Rodoreda. El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. Ha rebut el XXII Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. És sòcia d'honor de l'AELC. Consulta la seva pàgina

Glosa de Francesc Roig
«Olga Xirinacs s’ha sentit interpel·lada en la seva particular reivindicació permanent. Acèrrima defensora de la natura i el medi ambient, quan encara bona part del gruix social practicava la cultura urbanita de l’asfalt. Reivindicadora del paper transcendental de la dona, tant en l’àmbit civil com religiós. Combativa contra el pas del temps i les modes, amb l’única arma possible de la resiliència: imaginació creativa, sempre al límit de la curiositat.»

Pots llegir la glosa completa en PDF
 

Xirinacs roda de premsa
Roda de premsa a la seu de l'AELC amb Sebastià Portell, Olga Xirinacs i Francesc Roig © Carme Esteve / AELC