Qui guanya els XLI Premis Cavall Verd?

Àngels Gregori i Odile Arqué guanyen els Premis Cavall Verd 2024. La poeta rep el guardó per Jazz (Proa, 2023) i la traductora el rep per la versió catalana de la poesia de Hilda Doolittle publicada a Hermètica definició (Lleonard Muntaner, 2023). El jurat destaca la "bellesa expressiva" dels versos de Gregori i "l’excel·lència" que distingeix la traducció d’Arqué.

Els premis, anunciats aquest migdia en una roda de premsa als Jardins de la Misericòrdia de Palma, es lliuren demà en un acte al restaurant El Náutico. L'acte serà la cloenda de dos dies d'activitats literàries i culturals que homenatgen Joan Manel Pérez i Pinya.

Premi Josep M. Llompart a la millor obra en poesia en català
El poemari Jazz, d'Àngels Gregori (Proa 2023), ha guanyat el Premi Josep M. Llompart. A Jazz, com en una jam session, l'autora encadena poemes del seu present personal amb altres que reviuen episodis del passat. El poemari és un recorregut vital que enllaça els carrers de la seva població, Oliva (la Safor), amb la immensitat vertical i horitzontal de Nova York. Les presències i les absències, les experiències i les sensacions, basculen a través d’uns versos harmònics, traçats amb subtilesa i sovint amb espontaneïtat.

El jurat ha destacat de Jazz "la bellesa expressiva, la subtilesa amb què tracta els temes, l’espontaneïtat i precisió d'una mètrica singular que porta a una remarcable musicalitat, la complexió de les idees i les suggestives imatges d'elements contraposats." Alhora ha subratllat que és un llibre molt ben estructurat i que es tracta d’una obra de maduresa.

Àngels Gregori (Oliva, 1985) és poeta i gestora cultural. Ha publicat diversos poemaris que han estat premiats. En són alguns exemples Bambolines (2003), New York, Nabokov & bicicletes (2010) o Quan els grans arbres cauen (2017).  És membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i dirigeix el Festival de Poesia d'Oliva (Poefesta) des de la seva creació (el 2005) i el de Lleida. Entre 2017 i 2019 va ser co-comissària del Barcelona Poesia i el 2015 va dirigir la Nit de la Poesia de Sant Cugat. 

Premi Rafel Jaume a la millor traducció de llibre de poesia en català
En la modalitat de traducció al català ha estat premiada Odile Arqué per la traducció d’Hermètica definició, de Hilda Doolilttle (Lleonard Muntaner, 2023). Hilda Doolilttle (Beethlehem, EUA, 1886 - Zúric, 1961), coneguda com H.D., és una de les veus més significatives de la literatura modernista nord-americana i una de les autores rellevants de la literatura d’entreguerres a Europa, on va residir.

El jurat ha destacat "l'excel·lència d’una traducció agosarada, potent i molt acurada, realitzada amb un llenguatge molt elegant, que conserva el caràcter i la força poètica de l’original, així com l’encert de recuperar H.D. en català."

Odile Arqué (Badalona, 1960) és filòloga, poeta, traductora i cantant. Ha publicat quatre poemaris, el darrere dels quals és Frontal (2020). Ha compaginat la traducció i la correcció de guions cinematogràfics amb la traducció literària i d'assaig, l'adaptació per al cant en català i en castellà d'òperes infantils i la creació de lletres de cançons per a sèries audiovisuals. 

El jurat dels XLI Premis Cavall Verd ha estat format per les poetes Isabel Garcia Canet i Maria Victòria Secall i de Fermentino, pels poetes i traductors Manuel Forcano i Bartomeu Ribes Guasc, i pel també poeta Pere Gomila, vicepresident de l'AELC per les Illes, que ha actuat com a president i secretari.

Dos dies de cultura i literatura a Palma
La quaranta-unena edició dels Premis Cavall Verd homenatja la figura del filòleg, professor i poeta Joan Manel Pérez i Pinya (Palma,1963 - 2022) amb tres activitats obertes a tothom (una lectura de poemes, una taula rodona i una ruta literària) que es fan a Palma entre aquest vespre i demà al matí, a més de la concessió dels premis.

Paral·lelament al programa, Palma acull també les jornades de traducció del català TRACA, organitzades per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), que se celebren a l’Institut d’Estudis Baleàrics, a les quals assistiran diversos traductors del català a altres llengües.

Els Premis Cavall Verd es concedeixen des de 1984. Es tracta d'un dels reconeixements més emblemàtics i de major trajectòria de la literatura catalana. Consulta la cronologia de guanyadors.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) organitza els XLI Premis Cavall Verd amb el patrocini del Consell de Mallorca, amb suport de CEDRO i de la Institució de les Lletres Catalanes i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Baleàrics i La Tertúlia Cafè Teatre.

Fotografia: Carme Esteve/ AELC.