Informe sobre la pirateria: més consum il·legal que legal

Catalan

Ahir es van fer públic l'informe de l'Observatori de la pirateria de continguts digitals del 2014. Es tracta d'un estudi anual que elabora la Coalició de creadors, de la qual forma part l'entitat de gestió CEDRO.


Aquest informe corrobora, una vegada més, que el principal problema de la indústria cultural a l'Estat espanyol, juntament amb el 21% d'IVA cultural, és la pirateria. Les dades són esfereïdores: el 87,94 % dels continguts culturals digitals consumits a l'Estat espanyol durant el 2014 han estat d'origen il·legal. Pel que fa al sector del llibre, s'han comptabilitzat 335 milions d'accessos il·legals a llibres electrònics –sense comptar els llibres educatius–, i els continguts més piratejats són les novetats –llibres publicats fa menys d'un any.


El lucre cessant provocat per la pirateria, per al sector del llibre, ascendeix a prop de 100 milions d'euros –79 milions per a llibres en paper i 21 milions per a llibres digitals–, uns ingressos que haurien incrementat en un 12% el valor de la indústria editorial. El sistema de càlcul d'aquest lucre cessant, en aquest informe, s'ha calculat de la següent manera: un usuari que hagi accedit a 100 continguts il·lícits, durant 2014, n'hauria consumit, hipotèticament, 8 de legals, amb un preu mitjà de 10€ per producte.


En el mateix informe es donen dades sobre la font d'ingressos dels webs que contenen contingut il·legal: la venda de dades de caràcter personal dels usuaris, per a campanyes d'e-mailing, i la publicitat al web. La Coalició de Creadors ha cridat l'atenció sobre el fet que el 35% de la publicitat en aquests webs il·legals correspon a productes de consum de marques de prestigi (alimentació, moda, assegurances, telefonia, etc.), una dada que confirma la necessitat urgent d'una major col·laboració entre indústria i anunciants per a regular l'ecosistema de la publicitat on-line.


Pel que fa a les motivacions dels consumidors de productes descarregats il·lícitament, el 61% prefereix no pagar per un producte si pot accedir-hi gratuïtament, i el 46% es justifica al·legant la rapidesa i facilitat amb què troba el contingut –sovint amb més facilitat que el propi contingut legal. El 51% argumenta que ja paga per la connexió a internet.


Des que es va començar a fer aquest informe anual, l'any 2009, no ha parat de créixer la pirateria a l'Estat espanyol. S'haurà de veure com evoluciona amb la nova Llei de Propietat Intel·lectual, que va entrar en vigor el primer de gener de 2015 després de mesos de forta polèmica. Aquesta nova llei conté diverses mesures per a lluitar contra la pirateria, molt criticades pel sector, que les considera insuficients i de cara a la galeria, especialment en relació a la Comissió de Propietat Intel·lectual, que continua sense estar dotada de mitjans per a fer complir la llei.



Per saber-ne més:



Web de la Coalición de creadores - Observatorio de la piratería.

Resum de l'informe.

ABC: La piratería digital bate récords en España.

El Mundo: El 60% del consumo de contenidos digitales en España es pirata.

El País: Cerca del 90% del consumo cultural 'online' es ilegal, según un informe.

La Vanguardia: El 87,94% de los contenidos digitales consumidos en España fueron piratas.

 

Categoria