Autors i Autores

Joan Alegret i Llorens
1941-2021

Pòrtic

Joan Alegret i Llorens (Canet de Mar, 1941 – Calella, 2021) és crític literari, traductor, poeta i catedràtic universitari. És especialista en història de la literatura catalana, tot i que el seu interès abraça la literatura universal. Destaca pel seu estudi i traducció del tanka, a més de la seva tasca de divulgació literària, en alguns casos per mitjà d'originals lectures des de paràmetres astrològics.

Es llicencia en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona el 1968, i hi exerceix com a professor no numerari fins al 1979, any en què esdevé professor titular i es trasllada a la delegació de Palma. També col·labora en publicacions periòdiques, funda la revista Carrer Ample, realitza l'enregistrament i la transcripció de les conferències de Gabriel Ferrater, participa en la redacció del Diccionari de Literatura Catalana (1979), integra la junta de l'Ateneu Barcelonès als inicis de la democràcia i participa regularment a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent.

Així mateix, es dedica a l'escriptura d'un dietari –que resta inèdit– i de poesia, sobretot sonets i tankes. En publica una selecció, Poemes (2002). També es consagra a la traducció de poemes d'altres literatures: l'occitana, la portuguesa i la japonesa.

Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Irene Zurrón Servera per a l'AELC.
Fotografies: família Alegret i Llorens / Carme Esteve / AELC / Chopo (Javier García-Die).