Autors i Autores

Fina Anglès i Soronellas

Coberta de la cantata Nit de Nits.
A l'Auditori de Barcelona, en ser-hi interpretada la cantata Nit de Nits pel Cor Montserrat de Terrassa, el Cor Infantil de l'EMdM de Sant Joan de Vilatorrada, solites vocals i acompanyament musical. Gener de 2012. Fotografia: Tuni Anglès.

Nit de Nits.

Cantata per a veu en off, narrador, solista, cor infantil, cor mixt i instruments. Amb música de Josep Baucells.

El text de NIT DE NITS es proposa de ser un passeig, des de l'òptica actual —començaments del segle XXI—, per les nits de les festes que conformen el nostre Cicle de Nadal; això permet glossar tant el món dels infants com el dels adults i alhora, confegir una obra al servei de moltes entitats corals de casa nostra constituïdes per diverses seccions.

Els textos de "Nit de Nadal —Caga tió—" són fidels a l'estructura rítmica i a la rima dels tradicionals parenostres del tió però convertits aquí en obra d'autor. La tornada del "Cant de la Sibil·la" es correspon amb la de Manacor i el text, que segueix fil per randa el contingut d'aquests tipus de cants, vol ser, també des de l'autoria, actualitat en la tradició més ancestral. "Nit dels Quintos" i "Nit de Reis", que glossen tradicions d'un petit poble del Baix Camp, són el volgut contrapès des del localisme a "Nit de Nadal: Nit de tots", "Nit dels Innocents" i "Cant a la pau", de caràcter universal. I "Nit de Cap d'Any" tant en "Ve l'home dels nassos" com en la pròpia "Nit de Cap d'Any" són les visions infantil i social d'aquesta festa.

Quant als textos bíblics que apareixen en l'obra entrelligant les cançons i cohesionant la cantata, estan extrets de la Bíblia Catalana en la seva traducció interconfessional, comuna a diverses esglésies cristianes.

Tot plegat és fruit de la voluntat de cercar allò que pot sentir com a seu el més gran nombre possible de persones. Vàrem començar dues —els autors— perquè coincidíem en la necessitat i les ganes de fer una obra sobre el Nadal dels nostres temps. Ara ens agradaria que NIT DE NITS arribés a ser de tots.

Va ser estrenada a Vic el 23 de desembre de 2006 amb el Cor Cabirol, la Coral Canigó, les solistes Anna Casadevall i Paulina Ferrer, els narradors Maite Solà i Pere Puig, els músics Joan Camps, trompa; Joan Manuel Chouciño, arpa; Modest Moreno, orgue i la direcció musical de Josep Baucells.