Autors i Autores

Fina Anglès i Soronellas

Coberta del llibre Un passeig amb els sentit, de la natura a l'art. Itinerari de l'Aleixar i Maspujol amb l'obra de Joaquim Mir i Marià Manent..
Fina Anglès amb Josep Mir, fill de Joaquim Mir, i Anton Salvat, alcalde de l'Aleixar, davant de l'Espai Mir-Manent a l'Aleixar l'abril de 2011.
Fina Anglès amb membres i amics de la família Manent davant l'Espai Mir-Manent a l'Aleixar el maig de 2017.

Un passeig amb els sentits, de la natura a l'art. Itinerari a l'Aleixar i Maspujols amb l'obra de Joaquim Mir i Marià Manent.

Aquest és un llibre del tot singular que, junt amb un DVD, proposa al lector un passeig per vint-i-set indrets de l'Aleixar i Maspujols; el porta a recuperar trenta-dues obres de Mir i, alhora, el paisatge que Marià Manent glossa en els seus dietaris. Literatura i pintura s'aparellen amb la vista, l'oïda, l'olfacte, el gust i el tacte.

L'autora en els Mots previs escriu:

Hi ha espais en el territori que pels camins de l'art han esdevingut simbòlics. UN AUTOR, UN CREADOR, -així en majúscules- pot convertir, gràcies al seu fer creatiu, un paisatge local en patrimoni universal; pot elevar a categoria l'anècdota més senzilla, el fet més quotidià..., pot, en definitiva, dotar un paratge d'una supraidentitat, evidentment intangible pel sol fet que esguarda aquell indret amb la seva mirada d'artista i el fixa, amb llenguatge propi, a la seva obra, que restarà immutable fins sempre.

Els paisatges de l'ALEIXAR i MASPUJOLS són espais simbòlics i tenen categoria d'universals gràcies a l'obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR (1873-1940) i l'escriptor MARIÀ MANENT (1898-1988).

Joaquim Mir hi va viure ara fa cent anys en el període més llarg de producció continuada des d'un mateix paisatge, durant el qual, escriu Francesc Miralles, "la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s'avança a les teories dels primers avantguardistes europeus".

Marià Manent, des del Mas de Segimon a l'Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris, que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Sam Abrams els considera "una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània" i "un espai de bellesa, saviesa i humanitat".

No és tan freqüent, des del punt de vista creatiu, que un mateix territori interessi artistes de disciplines diferents i, alhora, de tan alta qualitat com és el cas de Mir i Manent.

Nosaltres hem tingut aquesta sort i per això, ara, us podem proposar aquest "passeig amb els sentits" que us permetrà conèixer el paisatge que, gràcies a la seva obra, ens porta de la NATURA a l'ART.