Autors i Autores

Josep Benet
1920-2008

L'escriptora M. A. Capmany va escriure Vent de Garbí sota la inspiració de Josep Benet.

Escena

Llibres de Josep Benet que han inspirat obres teatrals
  • Maragall i la Setmana Tràgica va inspirar l'obra teatral de Maria Aurèlia Capmany Vent de Garbí i una mica de por, estrenada el 15 de juny de 1965.

    Maria Aurèlia Capmany, al programa de mà de la primera representació de l'obra, a Barcelona, explicava:

    "Vull dir també que l'obra partia d'una idea primària que, feia temps, em barrinava el cervell, però que, sense el llibre Maragall i la Setmana Tràgica de Josep Benet, no seria el que és. L'obra de Benet, que es llegeix amb l'avidesa que reclama una bona novel·la de lladres i serenos, tenia ultra les virtuts d'intel·ligència i d'erudició que en ella resplandeixen, la de situar-nos, a nosaltres gent d'avui, enfront d'una circumstància de la nostra ciutat."


  • Barcelona a mitjan segle XIX. El moviment obrer durant el Bienni Progressista (1854-1856) de Josep Benet i Casimir Martí, inspirà l'obra Camí de nit, muntatge de Lluís Pascual.

    El mes de novembre de 1976, el Teatre Lliure, de Gràcia, es va inaugurar amb el muntatge de Lluís Pascual, Camí de nit, que evocava la vida i execució del dirigent obrer Josep Barceló. Montserrat Roig va comentar: "L'obra s'ha basat en un dels grans llibres que ha sortit en aquest any, Barcelona a mitjan segle XIX.