Autors i Autores

Martí Dot
1900-1973

Biografia

Martí Dot i Parellada neix el 14 d’abril de 1900 a Sant Feliu de Llobregat. Els seus pares, treballadors de la fàbrica de Can Bertrand, eren de Sant Joan Despí —Francesc Dot, el pare — i Molins de Rei —Teresa Parellada, la mare. De petit, primer va a l’escola de l’Ateneu de Sant Feliu de Llobregat i després a Sant Joan Despí. Des de molt jove ingressa al món laboral i esdevé metal·lúrgic de professió.

Escriptor de formació autodidacta, se sent atret per les llegendes i cançons populars a més de les lectures dels grans poetes de la Renaixença i el Noucentisme com Verdaguer, Costa i Llobera o Bofill i Mates. Essencialment poeta, la seva poesia defuig simbolismes i elements retòrics abarrocats i el seu estil és planer amb un llenguatge concret i clar. Aviat, el 1917, amb el pseudònim de “Franc” comença a publicar alguns poemes a la revista local El Faro de Llobregat, i més tard al Butlletí dels Amics de l’Art i de les Lletres. L’any 1949 també col·labora a la revista parroquial Alba on entre 1960 i 1961 publica, en forma de fulletó, la novel·la Laieta. A més, escriu obres teatrals, quadres escènics i guions radiofònics. La peça Joan Garí és estrenada el 1947 al Centre Parroquial i el 1952 escenifica la cançó “Els tres tambors” dins l’espectacle Aires de la Terra.

Des de 1932 obté diversos premis literaris en concursos i jocs florals de ciutats com Manresa, Cornellà, Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, Prat de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, on és un autor reconegut malgrat que la majoria de la seva obra hagi restat inèdita. El 1951 publica en aquesta ciutat, amb dibuixos de Joan Torras, l’"Auca de la Festa Major" de la ciutat de les roses.

Martí Dot mor a la seva ciutat natal el 26 de gener de 1973.

El mateix any una bona part de la seva poesia és editada pòstumament amb el títol de Poesies.

Des del 1975 l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat atorga el premi literari per a joves poetes que porta el nom de Martí Dot i ha editat diversos reculls de les seves poesies entre els quals destaca l’Antologia publicada el 2005 a l’editorial Viena.