Autors i Autores

Miquel Duran de València
1883-1947

Pòrtic

Miquel Duran de València (València, 1883 - 1947). Escriptor i periodista.

La vida professional de Miquel Duran s'ha d'entendre des d'un triple vessant literari, periodístic i com a militant nacionalista. A començaments del segle XX, s'incorpora al valencianisme polític que en aquells moments comença i l'any 1907 esdevé un dels responsables de la transformació de València Nova en Centre Regional Valencià. En aquesta època l'autor escriu les primeres composicions poètiques. Així, l'any 1906 obté, amb "Maig llevantí", la Flor Natural a la Primera Festa de les Flors celebrada al Saló Columnari de la Llotja de València; el 1910, per "Paraules de consol", la Flor Natural dels Jocs Florals de Badalona; amb "El poema de Maria, la bella hortolana" guanya, el 1913, la Flor Natural dels Jocs Florals de Lo Rat-Penat i el 1914 obté, amb "Himne de Pàtria i Amor", l'Englantina dels Jocs Florals de Lo Rat-Penat. Aquestes peces són incloses als poemaris Cordes vibrants, publicat l'any 1910, i Himnes i poemes, del 1916.

L'any 1910 es trasllada a Sabadell, on treballa com a periodista i funda el Diari de Sabadell, publicació que ell mateix dirigeix durant sis anys. Posteriorment passa a viure a Barcelona i allà continua la feina de periodista al diari La Publicitat, del qual també n'arribarà a ser director entre els anys 1920 i 1921.

Com a autor teatral publica, el 1926, L'amor i els lladres. Tot i que la majoria de títols que va escriure d'aquest gènere són inèdits, les seves obres van ser estrenades al Teatre Català Romea i al Teatre Català Novetats de Barcelona i al Teatre Alkázar de València amb bona acollida per part de crítica i públic. De tornada a València, l'any 1933, comença a treballar com a funcionari a l'Arxiu Municipal de la Ciutat, càrrec que perdrà en acabar la Guerra Civil. Durant el conflicte, lluita a favor del bàndol republicà i l'any 1938 publica el poemari Guerra, victòria, demà. La producció literària de Miquel Duran s'ha d'entendre i situar en un context històric de grans dificultats lingüístiques i nacionals.Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Toni Terrades.