Roser Matheu
Associaciˇ d'Escriptors en Llengua Catalana
P˛rtic

Roser Matheu (Barcelona, 1892 ľ 1985). Poeta i prosista. ╔s autora d'una obra literÓria Ómplia, per˛ desconeguda, que s'inicia en la infantesa i no acaba fins als anys vuitanta. L'escriptura l'acompanya tota la vida, com una activitat continuada, independentment del fet que les seves obres es publiquin o que restin inŔdites per causes diverses. En certs moments l'enfrontÓ amb el seu pare, l'escriptor i editor Francesc Matheu, contrari a les Normes fabrianes, per˛ que per altra banda acollÝ l'ediciˇ de Feminal, revista dirigida per Carme Karr.

Escriu poesia i obres en prosa sobre temes diversos. Els poemes reprenen formes clÓssiques i tracten motius religiosos, familiars o experiŔncies personals. L'any 1932 guanya la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona, fet que moguÚ un gran rebombori en saber-se la seva identitat.

L'obra en prosa estÓ dedicada principalment a l'anÓlisi literari i a la biografia. Matheu destaca per l'interŔs a recuperar l'escriptura de dones; concretament, indaga sobre les personalitats de Dolors MonserdÓ, Montserrat Garriga, Francesca Bonnemaison i Palmira Jaquetti en el llibre Quatre dones catalanes, en quŔ combina la biografia, l'anÓlisi i les mem˛ries. TambÚ destaca l'antologia Les cinc branques: poesia femenina catalana que, escrita en colĚlaboraciˇ, Ús la primera antologia hist˛rica de poesia escrita per dones en catalÓ i que cobreix des de l'Edat Mitjana fins a l'any 1975.


PÓgina elaborada per Daniel Pitarch per a l'AELC
Fotografies: Arxiu Serra d'Or
--------------------