Autors i Autores

Joan Rendé

L'autor llegint.

Biografia

Joan Rendé i Masdéu neix a Barcelona el 1943. És periodista, narrador, novel·lista i professor de literatura. Durant la seva joventut inicia estudis molt diversos que no arribarà a completar, com ara medicina, filosofia i lletres, periodisme. És cap a aquest últim camp que s'adreçaran els seus principals esforços en un primer moment, però sobretot com una conseqüència del seu interès per la literatura. La seva columna al diari Avui, amb el pseudònim de Doctor Scopius va marcar tota una època de l'articulisme en català. El 1982 guanya el premi Ciutat de Barcelona de periodisme.

Per aleshores ja havia publicat els seus primers llibres narratius, Sumari d’homicida (1978), que havia guanyat el premi Víctor Català l'any anterior, i Llibre de figuracions (1981). No obstant això, les seves publicacions es veuen interrompudes fins al 1988, quan obté un notable èxit de crítica i lectors amb Consultori sentimental de Cecília Bibiloni. A partir d'aquest moment, comença una línia de novel·les i llibres de narracions que es caracteritza sobretot pel seu marcat sentit de la ironia, un aspecte que el fa destacar entre els escriptors catalans contemporanis. Continua publicant els llibres La cavalleria impossible (1992), El barber violador (1997), La pedra a la sabata (2004), volum d'històries sobre la Barcelona més actual que va merèixer el premi Mercè Rodoreda del 2003 i el premi Crítica Serra d'Or, Un dimarts (2008) i Els anys de la serp (2017).

A més de la seva activitat literària, Joan Rendé ha col·laborat en diverses publicacions, com ara l'Avui o Serra d'Or, mentre que la seva capacitat creativa s'adreçava també a altres mitjans, com ara la ràdio i la televisió. Ha escrit guions per a TV3, Oh, Bongònia, i també per a Catalunya Ràdio, on va tenir un gran èxit amb el programa Consultori sentimental de Cecília Bibiloni (1987-1988).

Ha sigut director de l'Escola d'Escriptura i Humanitats de l'Ateneu Barcelonès. Mentrestant, continua amb les seves col·laboracions als mitjans de comunicació i amb la creació de les seves obres literàries.