Autors i Autores

Anselm Turmeda
1355?-1423?

Profecies.

Edicions modernes:

  • Barcelona: Curial, 1978. (Dins Autobiografia i atac als partidaris de la creu. També conté Llibre de bons amonestaments, Llibre de Tres i Cobles de la divisió del Regne de Mallorques).


  • * * *

    "Turmeda va escriure moltes profecies en vers. Han arribat fins a nosaltres quatre sèries: la que comença 'Les prometences', amb quatre manuscrits i un fragment a la Disputa de l'ase, de 1405 o 1407, amb 755 versos apariats de quatre síl·labes; un fragment recitat per l'ase de la Disputa, que s'ha trobat en un fragment independent i té 69 estrofes compostes de quatre versos, els tres primers de sis síl·labes i rimant entre ells i el darrer de quatre, sense rima, amb el principi 'En nom de l'essència' (amb un declaració en prosa per aclarir l'obscuritat volguda del text poètic); una altra poesia de 16 versos decasíl·labs, el primer dels quals és 'Oh Babilònia, tu Barcelona'; finalment, una quarta sèrie de profecies té 260 versos de tres síl·labes, en apariats, que comença 'No crec pas'. Han estat publicades i estudiades per Alòs, Raimondi, Rubió i Bohigas.

    La diversitat de Profecies i el fet que Turmeda escriu aquests versos durant molts anys i no pas d'un cop indica l'interés del mallorquí per ésser considerat com a astròleg. L'encantament de Mallorca a les Cobles de la divisió, la discussió sobre les seues qualitats d'astròleg a la Disputa de l'ase i l'afirmació que va estudiar astrologia a Lleida segons la Tuhfa, mostren la gran afició d'En Turmeda per aquesta activitat intel·lectual i literària medieval, i com volia ser apreciat com a astròleg, entre musulmans i cristians. Alguns textos històrics confirmen l'apreci de contemporanis seus a les Profecies."

    (Mikel de Epalza. "Introducció" a Turmeda, A.: Llibre de bons amonestaments i altres obres. Palma de Mallorca: Moll, 2004)