Autors i Autores

Esther Vivas

Pòrtic

Esther Vivas (Sabadell, 1975) és escriptora, periodista i sociòloga. Ha publicat una desena d'assajos sobre maternitat feminista, polítiques agroalimentàries i moviments socials alternatius. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació com a analista política i social.

La seva última obra és Mama desobedient (2019), un assaig sobre la maternitat, el part i la lactància des d'una perspectiva feminista i ecologista. Ha publicat el llibre El negocio de la comida (2014) on investiga qui controla el negoci del menjar, des de la producció fins a la distribució dels aliments, i assenyala les alternatives que es plantegen des de la sobirania alimentària. I l'assaig En pie contra la deuda externa (2008) sobre el moviment contra el deute extern des de mitjans dels 80 fins a finals de la dècada del 2000.

Altres llibres que ha coescrit i cocoordinat són Sense por (2013) al voltant de la crisi econòmica i democràtica i les alternatives socials emergents; l'assaig Planeta indignado (2012) sobre el moviment dels indignats a l'Estat espanyol i a escala internacional; Del campo al plato (2009), on a través del testimoni d’activistes socials, pagesos i investigadors analitza les conseqüències de les polítiques neoliberals en l’agricultura i l'alimentació; Resistencias globales (2009) sobre el moviment antiglobalització, des de les protestes de Seattle l'any 1999 a la crisi de Wall Street el 2008; Supermercats, no gràcies (2007), on analitza com la distribució moderna ha canviat com i què consumim i els impactes que té en l’agricultura, els drets laborals, el medi ambient i el model de consum; i Cap a on va el comerç just? (2006), un assaig sobre els reptes del moviment per a un comerç just.

El 2015, Esther Vivas és guardonada amb el Premi Biocultura al periodisme compromès amb el medi ambient. Ha estat traduïda a diverses llengües, com el castellà, el portuguès, el francès, el croat, l'italià o l'alemany.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Irene Zurrón Servera per a l’AELC.
Documentació i fotografia: Arxiu personal de l’autora.