Autors i Autores

Joan Andrés Sorribes

Pòrtic

Joan Andrés Sorribes (Castelló, 1947), al present comparteix la residència a Castelló amb Vistabella del Maestrat. Mestre, llicenciat en història i ensenyant al llarg de quaranta anys ben complits, aquesta circumstància li ha permès conèixer gents diverses i terres variades; un bon bagatge d'experiències i coneixences sobre les quals escriu. Per més que sempre havia manifestat una tendència a escriure, no fou fins a la dècada dels anys noranta que va decidir-se a publicar els seus treballs. Al 1995 va escriure amb el seu amic Vicent Marçà Les campanes del fadrí, un estudi etnogràfic sobre les campanes del Campanar de Castelló.

Tot seguit va assolir el repte de dedicar-se a la narrativa amb una definida vocació literària. Així va nàixer la idea de crear una mena de trilogia etno-històrica formada per La forja de Lessera (Tàndem, 2000), Noverint Universi (Tàndem, 2000) i La creu de Cabrera (Bromera, 2003). El fil conductor de totes tres no és sinó el propòsit, això sí molt personal, d'explicar uns moments històrics que a criteri de l'autor restaven oblidats o tractats de manera inoportuna. Darrerament ha abordat l'anàlisi de la societat actual amb un encert reconegut amb la seua novel·la Parlaràs de mi (Brosquil, 2007) i ha intentat assolir un nou registre narratiu on alterna passat i present a la seua nova novel·la Pedres Marcades (Bromera, 2015).

Així mateix és autor d'un parell de reculls de narracions breus on apareix el Joan Andrés més irònic i imaginatiu: L'altra mirada (Brosquil, 2007) i Set narracions curtes per a una setmana llarga (Onada, 2010).

Ha participat a la Campanya de foment de la lectura en Valencià de la Fundació Bromera i el diari Levante-emv dos anys consecutius; amb les narracions La corona de la reina Esther (2013) ambientada en les festes del Sexenni de Morella i amb La contalla de l'avenc (2014) basada en una llegenda popular de Penyagolosa (Vistabella).

Per tot açò se'l considera una de les veus de referència de l'actual narrativa valenciana.

Socialment és membre actiu de la Colla El Pixaví, Soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, així com també és membre promotor i fundador d'El Pont. Cooperativa de Lletres.

Si voleu saber-ne més:

Blog de l'autorInformació sobre l'autor.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació: Arxiu personal de l'autor.
Fotografia: Arxiu personal de l'autor.