Autors i Autores

Aurora Díaz-Plaja
1913-2003

Pòrtic

Aurora Díaz-Plaja (Barcelona, 1913 – 2003) bibliotecària i escriptora, també actua de periodista, crítica, traductora, conferenciant… Al llarg de la seva trajectòria manté una incessant activitat per a la regeneració i dinamització de tots els àmbits relacionats amb el llibre infantil i juvenil.

Com a bibliotecària treballa inicialment a Palma, i durant la Guerra Civil s'encarrega del Bibliobús que feia arribar llibres al front Republicà. Després de la guerra, s'encarrega de l'organització de les biblioteques de Catalunya, entre les quals la Biblioteca Infantil del Parc de la Ciutadella, que regenta del 1963 al 1973. El 1982 organitza la primera exposició del llibre infantil i juvenil en català, a la Internationale Jugendbibliothek München (Biblioteca Internacional Infantil i Juvenil de Munic). A més, escriu nombrosos estudis sobre biblioteconomia, pedagogia i història de la literatura, com Las bibliotecas populares (1944), Com es forma i com funciona una biblioteca (1960), La biblioteca a l'escola (1970), La literatura infantil abans i ara (1972) o Guia de lectura: una eina de treball per als mestres entorn dels llibres (1982), entre més.

En el seu vessant d'escriptora publica una quarantena de títols per als més petits, tant en català com en castellà, com ara El rey negro (1953), La ruta del sol (1965), Les entremeliadures de Till Òlibaspill (1979), Contes de sal i de sol (1983), Petita història de l'ou com balla (1995), El picarol salvador (1998); i fa adaptacions de molts contes clàssics i populars per a infants. Al mateix temps desenvolupa la crítica literària col·laborant de manera habitual en mitjans de comunicació –El Ciervo, Primeras Noticias, Avui, entre d'altres– i també en revistes científiques i culturals –El Món, Lluc, Serra d'Or, Faristol–.

Fou Sòcia d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Documentació: Emili Gil.
Actualització: Nausica Solà.
Fotografia de portada: © Teresa Sanz.