Acte en honor d'Olga Xirinacs, guanyadora del Premi Jaume Fuster

El 15 de juny, a les 19.30 h, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana organitza a Tarragona un acte en honor d'Olga Xirinacs, guanyadora del XXII Premi Jaume Fuster, un guardó atorgat amb els vots dels socis de l'AELC i que en reconeix la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís. 

Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) té una sòlida formació artística que dona profunditat a la seva obra literària. És una autora versàtil de poesia, novel·la, contes i assaig. Molts dels seus llibres li han merescut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, entre els quals Interior amb difunts (Premi Josep Pla, 1982), Al meu cap una llosa (Premi Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d'Or, 1986), Zona marítima (Premi Ramon Llull, 1986), Llavis que dansen (Premi Carles Riba, 1987), Marina (Premi Critica Serra d'Or, 1987), Enterraments lleugers (Premi Sant Joan, 1990), Sense malícia (Premi Ciutat de Palma, 1994) i Un cadàver per sopar (Premi Ciutat de Badalona, 2000). És l'única dona Mestra en Gai Saber pels Jocs de Barcelona després de Mercè Rodoreda. A més, el 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. 

A l'acte, l'autora conversarà amb Francesc Roig sobre la seva trajectòria. A la glosa que li va dedicar a l'entrega del Premi, l'escriptor en va destacar els següents trets: «Acèrrima defensora de la natura i el medi ambient, quan encara bona part del gruix social practicava la cultura urbanita de l’asfalt. Reivindicadora del paper transcendental de la dona, tant en l’àmbit civil com religiós. Combativa contra el pas del temps i les modes, amb l’única arma possible de la resiliència: imaginació creativa, sempre al límit de la curiositat».

Després, hi haurà una intervenció teatral a càrrec de TeclaSmit Teatre: «Aparició d’HOMER acompanyat dels DÉUS de L’OLIMP», que interpretarà dos fragments breus de la Ilíada que es poden lligar a la figura de l'escriptor. L'esdeveniment tindrà lloc a la Sala d'Actes del Museu d’Art Modern de Tarragona (Santa Anna, 8).
 

Xirinacs


Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC.