Enciclopèdia publica el 'Diccionari de la literatura catalana'

Coordinat per Àlex Broch, es constitueix com l'obra de referència de les lletres del país.

El 'Diccionari de la literatura catalana', editat per Enciclopèdia Catalana, té vocació d'obra de referència, amb més de quatre mil entrades entre autors, obres, personatges literaris, crítics i traductors. Coordinat pel crític Àlex Broch, hi han treballat un centenar d'especialistes i professionals, entre els quals Jaume Aulet, Joaquim Molas, Ramon Pla, Carme Arnau, Enric Cassany i Anton M. Espadaler. L'obra, que és el resultat de vuit anys de feina, inclou autors nascuts als anys setanta, com Francesc Serés, Sebastià Alzamora i Albert Sánchez Piñol, 'una aposta per legitimar alguns autors contemporanis, encara que som conscients que potser ens equivoquem i alguns no tindran continuïtat', segons que ha dit Broch.

El volum, de 1.242 pàgines, inclou 425 obres referenciades, la majoria, 150, d'obres escrites a partir de 1939. A més, un gruix important dels autors, prop de 200, són nascuts després del 1960, unes dades que fan dir a Broch que 'Avui ningú no pot parlar de decadència'.

Quant a la resta d'obres, unes 35 corresponen als segles XVII i XVIII; unes 70, al Renaixement i el romanticisme; i 70 més, del noucentisme fins a la Guerra Civil.

A més d'autors i obres, hi apareixen crítics literaris com Jordi Llovet, Julià Guillamon i Ponç Puigdevall; traductors com Anna Casassas, Carme Arenas i Francesc Ardolino; i editors, entre els quals Isidor Cònsul i Jaume Vallcorba. També hi tenen presència alguns personatges de ficció: Manelic, la Colometa, el senyor Esteve, el Bruno Quadreny d'El dia que va morir Marilyn, de Terènci Moix, o la Conxa de 'Pedra de tartera', de Maria Barbal.

Al final de l'obra, s'ofereix una vintena de webs imprescindibles per al coneixement de la literatura catalana, entre les quals la de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Tot i la magnitud de l'obra, Broch és conscient que el diccionari és 'una peça viva' i que cal continuar treballant-hi.

El preu és de 78 euros.