L’European Writers’ Council dona suport a la Unió d’Escriptors Bielorussos

L’European Writers’ Council (EWC) dona suport a la Unió d’Escriptors Bielorussos després de la seva dissolució forçada en una nova mostra de la voluntat del règim il·legítim de Lukaixenko de suprimir violentament la democràcia i la llibertat a Bielorússia. L’1 d’octubre de 2021 va ser tancada forçosament la Unió d’Escriptors Bielorussos (Саюз беларускіх пісьменнікаў) per ordre del jutge Ihar Milto, del Tribunal Suprem de Minsk.

L’associació independent va ser fundada el 1934 i és l’organització cultural més antiga de Bielorússia. Això no va impedir que el règim de Lukaixenko la classifiqués d’il·legal, en un procés que els membres de la junta de la unió bielorussa qualifiquen de «kafkià».

«Observem en temps real com un estat deteriora fins a esdevenir un règim feixista», diu Nina George, presidenta de l’EWC. El règim il·legítim de Lukaixenko ja havia fet servir abans els tancaments forçats per pressionar l’opinió pública, doblegar opinions i atemorir la població. Tanmateix, des d’aquest passat juliol, el que hem observat és un mecanisme d’extermini estratègic per eliminar la llibertat d’expressió i en contra la democràcia, la cultura i la nació bielorussa.»

Més de 284 organitzacions i persones, de les 1500 que estan sent vigilades per Lukaixenko en la seva anomenada «neteja radical», han estat dissoltes per la força pel Tribunal Suprem, entre elles l'Associació de Periodistes Bielorussos i el PEN belarús. Durant la primera meitat del 2021 es van registrar més de 600 presos polítics que van passar una mitjana de quatre anys a la presó. Els motius són diversos: una publicació a Facebook, un adhesiu amb els colors blanc-vermell-blanc o llegir al tren un dels clàssics literaris recentment prohibits.

El comunicat d’EWC el firmen Nina George, presidenta (Alemanya); Maïa Bensimon, vicepresidenta (França); Miguel Ángel Serrano, vicepresident (Espanya); Myriam Diocaretz, secretària general (Països Baixos) i Eystein Hanssen (Noruega) i Markku Loytönen Finlàndia), membres de la Junta Directiva. Al text, afegeixen, dirigint-se directament al règim de Lukaixenko: «Podeu tancar la UBW, però mai no podreu silenciar els escriptors. No acceptem la decisió d’un tribunal sota governança il·legítima. Per a nosaltres, la UBW segueix viva i treballarem conjuntament amb els escriptors i traductors d’Europa per fer sentir la seva veu.»

L'European Writers Council és la federació d'associacions d'escriptors i traductors literaris d'Europa que aglutina 60 associacions d'un total de 34 països, entre les quals es troba l'AELC. La seva funció és representar els interessos dels escriptors europeus, principalment a través de la Comissió Europea, i especialment pel que fa a la defensa i promoció del dret d'autor, tant moral com econòmic. També emet informes tècnics sobre aquest àmbit. La seva seu és a Brussel·les i es reuneix en assemblea un cop l'any, proporcionant diàleg permanent a través de correus electrònics.

Pots llegir la notícia al web d'EWC amb informació ampliada.