Com funciona el projecte de foment de la lectura?

Durant el curs 2023-2024 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana continua tirant endavant el projecte de foment de la lectura entre infants i adolescents. La iniciativa, que va començar l'any 2017 a Barcelona amb el Casal d'Infants del Raval, ha crescut amb la incorporació de dos centres al Principat, Santa Coloma de Gramenet i Salt, i també amb sessions al municipi del Pedreguer, al País Valencià.

Es tracta de tallers en grups reduïts en què socis de l'AELC comparteixen la lectura de llibres amb infants i joves. En parlen, els escolten i els acompanyen amb l'objectiu de crear un espai per aprendre i valorar la lectura plegats. La majoria de participants són nouvinguts i amb prou feines parlen cap llengua romànica, per la qual cosa els llibres amb què es treballa generalment són contes o poesia. Es persegueix, d'una banda, que el contacte amb la literatura per a infants que tenen accés difícil als llibres. De l'altra, també es promouen valors com la tolerància i el respecte. A més a més, es treballen temes delicats que els poden envoltar, com ho són els desnonaments, la violència de gènere o el racisme.

Maria Sevilla, poeta i sòcia de l'AELC, condueix un dels grups que està en marxa aquest curs al Casal d'Infants del Raval, dirigit a joves d'entre 12 i 16 anys. Amb motiu de Sant Jordi, el Casal va dedicar una notícia al projecte i va entrevistar la poeta. Sevilla hi va explicar que a través d'aquestes sessions es vol contribuir a l'accés universal a la cultura i la llengua catalanes i que treballa perquè els joves trobin en l'activitat un moment de pausa de les pantalles, un contacte amb la llengua catalana i amb els llibres. Per fer-ho, comparteix amb ells textos de clàssics com Pere Calders, Maria-Mercè Marçal o Mercè Rodoreda i també de referents actuals com Enric Casasses o Martí Sales. 

Aquest any hi ha sis grups al Casal d'Infants del Raval, en els quals participen Gemma Armengol, Irene Gómez Diéguez, Carla Marco, M. Rosa Ribas, Marta Silvestre i Maria Sevilla. Pel que fa al Casal d'Infants de Santa Coloma de Gramenet, hi expliquen contes a cinc grups d'infants Gemma Armengol, Pere Antoni Bestard, Núria Contreras, Lourdes Corbera, Rosa Pi i Conxita Tarruell. Al Casal dels Infants de Salt hi ha sis grups oberts i hi participen Laia Claver, Anna Llosas, Marta Pasqual, Judit Pla, Isabel Roma i Miracle Sala. Al Pedreguer, les sessions es fan el darrer dimecres de cada mes a la seu de l'entitat AJUDA'M i en cadascuna es convida un autor diferent.  

Aquesta iniciativa té el patrocini de CEDRO, de l'Ajuntament de Barcelona i de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.