Girona lliura els seus premis literaris

Ahir a la nit es van lliurar els tradicionals Premis Literaris de Girona, en les modalitats d'assaig, a la millor iniciativa digital, de literatura juvenil, a la millor lletra de cançó, de novel·la i de poesia, tot honorant la memòria d'escriptors gironins il·lustres.

El Premi Prudenci Bertrana de novel·la ha reconegut l'escriptor de la Seu d'Urgell Albert Villaró Boix, per una novel·la ambientada a Andorra, titulada La bíblia andorrana, protagonitzada per Andreu Boix, el policia que ja era el personatge central de les novel·les Blau de Prússia (2006) i L'escala del dolor (2012). Albert Villaró és escriptor i historiador. En el camp de la literatura ha publicat principalment novel·la històrica. Inicia la seva trajectòria literària amb el Premi Anna Dodas pel recull de narrativa La selva moral (1993), i segueix amb les novel·les Les ànimes sordes (2000), Obaga (2003), L'any dels francs (2003, Premi Néstor Luján de novel·la històrica), Blau de Prússia (2006, Premi Carlemany), La primera pràctica (2010), L'escala del dolor (2012), Els ambaixadors (2013, Premi Josep Pla), i La selva moral 2.0 (2013). També ha publicat el recull d'articles Els quatre pilans (1998)  i diversos treballs de divulgació local. Col·labora regularment a mitjans com el Diari d'Andorra, Segre o Descobrir Catalunya.

En la modalitat de literatura juvenil, el Premi Ramon Muntaner, ha recaigut en el guionista i escriptor barceloní Joan Antoni Martín Piñol, per la novel·la, en clau d'humor, Pizzaboy, que publicarà el segell Estrella Polar. Martín Piñol ha treballat com a guionista i col·laborador a la televisió –El cor de la ciutat, Club Súper 3, Noche sin tregua, Top Ten Tomàtic, Solo ante el peligro o Saber y ganar, entre altres– i a la ràdio, per a les emissores RAC1, Catalunya Ràdio, COM Ràdio i Ona Catalana. A més, és humorista de Paramount Comedy i codirector i presentador del programa de monòlegs de TV3 In Situ. El Premi Ramon Muntaner consolida encara més la seva trajectòria en literatura juvenil, que compta amb una dotzena llarga de títols, la major part dels quals publicats simultàniament en català i castellà. Ha publicat, entre altres, 200 bogeries perquè et quedis amb mi (2007), Un acudit per a cada dia (2007), Cròniques pudents (2008), Los dragones de hierro (2010), La fabulosa historia del secador mágico (2011), Una de vampiros (2011), Episodi final (2012), Tallarines de momia (2012), Kraken a la romana (2012) i La Laia i l'horripilant monstre de xampú (2013).

El poeta menorquí Ponç Pons ha estat guardonat amb el Premi Miquel de Palol de poesia, pel recull Camp de bard. La seva obra, plena de referències culturals i reflexions ecolingüístiques, ha guanyat prestigiosos premis i l'ha convertit en un dels poetes més importants del panorama poètic en llengua catalana. Admirador de Spinoza, viu apartat del món literari, tot repartint el seu temps entre l'ensenyança (és catedràtic de literatura), la dedicació a la família, la passió per la poesia com a forma de coneixement i el retir al camp. Aquest reconeixement se suma a d'altres premis prestigiosos, com el Carles Riba, el Ciutat de Palma, el Cavall Verd-Josep M. Llompart, el Nacional de la Crítica Catalana o el Serra d'Or.

Gustau Nerín ha rebut el Premi Carles Rahola d'assaig, pel treball Traficants d'ànimes. Els negrers espanyols a l'Àfrica. Nerín és especialista en història del colonialisme espanyol, i autor de llibres com Un guàrdia civil a la selva (2006), L'antropòleg a l'olla (2010) i Blanc bo busca negre pobre (2011). Ha estat professor a les universitats Paul Valéry de Montpeller, a la Universitat Nacional de Guinea Equatorial i a l'UNED.

El digital Catorze, creat i dirigit per l'escriptora i periodista cultural Eva Piquer ha estat reconegut amb el Premi lletrA a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana. Creat l'any 2014, Catorze té «el repte triple de ser un mitjà digital, de cultura i en català». El premi Lletra el convoquen la Fundació Prudenci Bertrana i el Projecte lletrA de la Universitat Oberta de Catalunya.

El guitarrista de Flix Xarim Aresté ha rebut el 21è Premi  Cerverí de Cançó pel tema A l'univers li sua, del disc La rosada (Bankrobber), un guardó que reconeix la creixent trajectòria d'aquest jove músic i compositor.