Informe del cicle de conferències sobre Joan Roís de Corella

Un Joan Roís de Corella personal, íntim, amb una agitada vida social i, sobre tot, amb una obra de molta qualitat, refinada i poc coneguda en l’actualitat. Per a actualitzar la seua creació i perfil social i amb la finalitat de donar-los vigència a l’actualitat, les jornades organitzades per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana amb la col·laboració de les Universitats d’Alacant i de València van reunir el dies 4, 5 i 6 de novembre van oferir les ponències de quatre escriptors i estudiosos del cavaller i poeta del Segle XV.


Imatge de la inauguració de les jornades al Centre Cultural La Nau.

El Centre Cultural La Nau, a València, va acollir les conferències “L’estil és l’autor: Les unitats estilístiques de Joan Roís de Corella”, de Josep Guia, i ‘”Humanisme i escriptura en Roís de Corella”, de Carles Garriga, el dies 4 i 5 de novembre.

Tots dos conferenciants van aprofundir en el temes centrals de les seues recerques, però van oferir un punt comú: la figura humana i social de Roís de Corella. De refinat estil, íntim i pròxim, Roís de Corella va recobrar vigència amb les paraules de Guia i Garriga entre el públic que va assistir, principalment de perfil universitari, encara que també hi hagué públic extern a la universitat.


Jordi Oviedo a la seua conferència al Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti.

A Alacant, les conferències realitzades per Jordi Oviedo i Abel Soler van estar programades el dia 6 de novembre, al Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, de matí, i a la Seu Ciutat d’Alacant, de vesprada, respectivament.

Des d’una de les obres més conegudes de Roís de Corella, ‘Lo Cartoixà’, Oviedo va expressar la imatge refinada i culta que manifesta l’escriptor del Segle XV en la adaptació que fa de l’obra de Ludolph de Saxònia. Una adaptació, cal concretar, feta tant sobre el contingut, on Roís de Corella fa i desfà com considera, com sobre l’estil, portant el text a un refinament culte propis de la seua època.

La seua vida, les relacions socials i amoroses, el tractament de la seua dona i fills i les pressions fetes des del clergat van mostrar el Roís de Corella més íntim, una biografia completa i analitzada en el seu context històric. Abel Soler, que recentment ha publicat el llibre Joan Roís de Corella (1435-1497). Síntesi biogràfica i aportació documental, va aproximar al públic alacantí el perfil més personal de l’escriptor valencià del Segle XV, on va destacar l’esforç per mantenir un estil de vida propi i dedicar a l’escriptura a pesar de la contrarietat del seu entorn.


Carles Cortés presenta la ponència d'Abel Soler a la Seu Ciutat d'Alacant.

El cicle de conferències sobre Roís de Corella ha estat, en definitiva, una manera d’aproximar aquest autor del Segle XV a l’actualitat, mostrant-lo al nivell d’altres que hi tenen més repercussió com Joanot Martorell o Ausiàs March, i donant-li, amb açò, la vigència que mereix seguint l’estela de la Acadèmica Valenciana de la Llengua, que va anomenar Corella Escriptor de l’Any 2013.