La Festa de la Poesia es consolida a Alacant

14 de maig del 2018

La iniciativa del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Aula Literària de la UA té com a objectiu reivindicar la vitalitat del gènere literari en l'actualitat per boca i obra dels seus mateixos creadors.

La Festa de la Poesia té com a objectiu fer visible la tasca dels autors de poesia en llengua catalana a totes les comarques del país a través de les seues pròpies experiències i creacions.

III Festa de la poesia a la seu universitària Ciutat d'Alacant
 
Crònica de Miquel Cruz

El passat dissabte 12 de maig de 2018 es va celebrar a la Seu de Sant Ferran de la Universitat d’Alacant la III edició de la Festa de la Poesia, una nova trobada literària de poetes que arribaren de tots els indrets del sud del país. Fa doncs, quatre anys que gràcies al mecenatge i insistència de Lluís Alpera, el poeta del Cabanyal de València, hem pogut celebrar de nou a Alacant aquest esdeveniment jocfloralesc, sempre defensat pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat d’Alacant, a través del suport constant de la Universitat d'Alacat, i que un any més, també ha comptat amb el suport de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

El programa de l’efemèride va estar ben complet. Una recepció i benvinguda per part de l’organització, encapçalada per la professora Isabel Marcillas, que ha sabut transmetre el vertader objectiu de la Festa: fer encara més visible la dedicació i la passió del nostre poble per aquest gènere literari. A continuació, va tenir lloc una taula redona moderada pel catedràtic Enric Balaguer, amb un títol que es va prestar força al debat: “Poesia i espiritualitat”. Intervingueren la filòsofa Teresa Pascual, el també catedràtic Vicenç Llorca i l’escriptora Isabel-Clara Simó, qui es va sumar a les ponències en absència del poeta Carles Rebassa. Les opinions al voltant de la temàtica foren diverses, sense acaronar el misticisme retòric que comporta el títol, tot i que la suma de les opinions dels ponents seria la millor definició del concepte. Fins i tot, Isabel-Clara Simó va abordar una concepció de la poesia totalment contrària a l’espiritualitat de l’art líric, reconduint el debat des d’altra línia: “la poesia és carnalitat”.

Tot seguit, la multidisciplinaritat que caracteritza la Festa ens va guiar per un recorregut expositiu. Ens referim a la visita de “50 poemes, 50 fotografies!”, una simbiosi entre la imatges de Lluís Ferri i part dels versos de l’obra poètica de Lluís Alpera. Fotografia i poesia. Ulisses i la mar dels Sargassos es troba retractada ara a la Seu Ramón i Cajal. La presentació va estar amenitzada per les paraules del director de Seus Ciutat d’Alacant, Jorge Olcina, juntament amb la també alcoiana Isabel-Clara Simó i els dos protagonistes, Lluís Ferri i Lluís Alpera.

Després dels àpats vingueren els poemes. Més d’una trentena de poetes recitaren lliurement les seues composicions. D’una banda, veus consolidades i reconegudes en el panorama literari valencià, citar-les totes seria una gosadia perquè no sabria ben bé en quin ordre hauria d’introduir-les. D’altra, noves aportacions que demostren que la poesia encara està vigent al nostre sud del País. Sí que farem referència a l’emotivitat de la fi del recital. Estel Julià va brindar un comiat líric, amb un muntatge d’imatges que homenatjava al desaparegut professor de la Universitat de París i membre del Grup d’Estudis Transversals, Amador Calvo, professional a l’aula, excel·lent persona i poeta, poeta en l’anonimat perquè així ho va decidir.

Finalment, al capvespre i com a acte de cloenda d’excepció va tenir lloc la presentació de l’obra dos poetes valencians que compartiren temps de penúries en la “llarga postguerra dels fanatismes”, com deia el poeta del Cabanyal. Lluís Alpera, valencià, amb Ulisses i la Mar dels Sargassos (1963-2017) i Emili Rodríguez-Bernabeu, alacantí, amb l’Obra Poètica Completa. Dos poetes veterans que es retroben amb la publicació de la seua obra poètica al complet. Ambdós recorden a la taula aquell primer volum nascut a l’empara de Sanchis Guarner, Poetes universitaris valencians, de l’editorial l’Estel. El present, ara: la seua obra, l’exaltació de la vida des de la fidel tasca del vers dels dos lletraferits valencians.

Miquel Cruz