Lliurament del IX Premi Aurora Díaz-Plaja

El dimarts 6 de juliol, a les 20.30 hores, al restaurant Cal Ton de Vilafranca del Penedès, va tenir lloc, al llarg d'un sopar de celebració, el lliurament del IX Premi Aurora Diaz-Plaja d'anàlisi, estudi o investigació sobre literatura infantil i juvenil catalanes, atorgat per l'AELC i dotat per l’Obra Social de Caixa Penedès. Un premi que enguany s'ha endut Margarida Prats Ripoll per l'article La poesia per a infants. Estat de la qüestió en llengua catalana. La membre del jurat Nati Calvo va ser l’encarregada de la lectura de l’acta, que es reprodueix a continuació:

"Reunit el jurat del "IX Premi Aurora Díaz-Plaja d'articles d'anàlisi i estudi sobre literatura infantil i juvenil catalana" (2009), convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l’Obra Social de Caixa Penedès, que formen Teresa Mañà, Nati Calvo, Teresa Colomer, Anna Díaz-Plaja i Pere Martí, acorden, després de diverses consultes i un cop analitzats nombrosos treballs, tant de revistes i diaris en paper com en format electrònic, fer una darrera selecció, que podríem anomenar de finalistes, de la qual haurà de sortir necessàriament el guanyador o la guanyadora. Aquesta selecció final ha estat formada enguany per articles provinents de les revistes CLIJ i Caplletra,
així com del volum A poesía infantil no século XXI.
Analitzats de nou els finalistes, per unanimitat, es declara guanyador el treball citat a continuació:

Margarida Prats Ripoll: La poesia per a infants. Estat de la qüestió en llengua catalana, publicat a la revista Caplletra, núm. 46 (primavera 2009), p. 149-181.

De l’article, el jurat en vol destacar l’excel·lent documentació i el fet de presentar una visió panoràmica i ben argumentada de la poesia catalana per a infants. Alhora que també valora molt positivament la trajectòria de la guanyadora en l’estudi i divulgació de la dita poesia infantil, així com el fet que l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana hagi dedicat un monogràfic a la LIJ en una revista internacional de filologia, com és Caplletra.

A fi i efecte que es pugui fer públic el veredicte i lliurar-ne el guardó, els membres del jurat suara citats signen l'acta a Barcelona, a 4 de juny de 2010. Teresa Mañà, Teresa Colomer, Anna Díaz-Plaja, Pere Martí i Bertran i Nati Calvo."

Un cop llegida l’acta, la vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Mercè Canela, va fer un breu resum de la trajectòria del premi, dotat per l’Obra Social de Caixa Penedès amb 1.500 euros, i va ressaltar l’encert de celebrar l’atorgament a Vilafranca del Penedès, ciutat especialment sensible amb la literatura infantil tal com es reflecteix, entre altres, en el programa que setmanalment, i des de fa 18 anys, la ràdio municipal dedica a la crítica de llibres per a infants i joves.
 
Tot seguit Margarida Prats, la guardonada, en comptes de resumir el seu article, que com va dir tothom pot llegir a internet o a la revista on va ser publicat, va fer un emotiu parlament al llarg del qual va agrair a les veus anònimes, les del poble i més concretament les de les seves padrines-àvies, que amb les narracions, poemes, cançons tradicionals... l’haguessin introduïda en aquest món fascinant de la poesia infantil i popular, com s’ha esdevingut durant segles i ha estat el brou de cultiu de què han begut les generacions posteriors.
 
Després dels parlaments va seguir un animat col·loqui i debat entre els assistents centrat en la poesia per a infants i joves, que, com ja s’ha dit, ha estat el tema de l’article que ha merescut el guardó. El col·loqui va ser d’allò més animat i variat, ja que els assistents van tractar el tema des de perspectives molt diverses, com ho eren les seves professions: poesia i il·lustració, poesia i món acadèmic, poesia i editorials, poesia i cançó...

La vetllada va discórrer amb la grata companyia d’un magnífic menú i uns vins, obsequi de la casa Torres, d’una gran qualitat.

       
  Margarida Prats Ripoll.                                                                         La guanyadora del premi amb Mercè Canela i Pere Martí.
  Fotos: Carme Esteve